Sari la conținut

O eventuală majorare va fi operată de la 1 ianuarie 2012.

Ruptură majoră în Coaliţie pe marginea creşterii salariilor bugetarilor. În timp ce reprezentanţii minorităţilor şi cei ai UNPR au anunţat creşterea cu 5% a salariilor bugetarilor de la 1 octombrie,  liderii PDL au negat informaţia.
Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale, a anuntat că în şedinţa coaliţiei de luni s-a decis majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie. "S-a discutat despre un procent de majorare a salariilor de 5%, dar rămâne să mai discutăm procentul cu care se vor majora. Să vedem dacă este o măsură sustenabilă", a adăugat Pambuccian. La doar o oră au ieşit cu declaraţii contrare atât premierul, cât şi ministrul de Finanţe.

Cel mai devreme de la 1 ianuarie. "Legat de eventuala majorare a salariilor începând din luna octombrie, nu a fost o asemenea discuţie în cadrul coaliţiei. Obiectivul nostru este ca începând din 1 ianuarie să începem recuperarea salarială, dar aceasta depinde de creştere economică, de încadrarea în plafonul pentru bani alocaţi pentru 2012 şi aceste lucruri se vor discuta la legea bugetului pentru anul 2012r", a declarat premierul Emil Boc după şedinţa BPN al PDL.Şi ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că este prematur să se vorbească despre majorarea salariilor, el precizând din nou că rectificarea bugetară vizează bani pentru investiţii şi plata arieratelor.

După noi disponibilizări. FMI a dat undă verde pentru o recuperare modestă a salariilor din sectorul public începând chiar din această toamnă. Însă cu precizarea că aceasta majorare ar trebui operată doar după o nouă reducere a numărului angajaţiilor bugetari, consideră şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks."Guvernul va lua o decizie referitor la cât de mare va fi creşterea (salariilor bugetarilor -n.r.) sau momentul în care va fi adoptată. Nu ar fi înţelept nici din partea mea, nici din partea lor, să spunem în acest moment care va fi decizia. Din punctul lor de vedere (al Guvernului - n.r.) există spaţiu pentru creşterea salariilor, dar trebuie să aşteptăm până la acel moment pentru a fi siguri. Creşterea salariilor poate avea loc doar dacă există un număr satisfăcător de angajaţi în sistemul bugetar. Există încă o supraangajare în sectorul public", a spus Franks.Atât în precedentul acord cu FMI, cât şi în actuala înţelegere cheltuielile cu personalul sunt limitate în sume absolute, iar orice majorare salarială este posibilă doar în acest spaţiu.În acordul încheiat în luna mai, Guvernul se angajase la reducerea personalului bugetar în limita a 1,29 milioane de salariaţi.

Comentarii

Ultimă oră