Sari la conținut

Bechtel ar putea ieftini cu 35% Autostrada Transilvania

CNADNR nu va discuta cu Bechtel despre rezilierea contractului pentru Autostrada Braşov - Cluj - Borş, ci va negocia reducerea costurilor, revizuirea graficului şi eşalonarea datoriilor, a declarat ieri directorul general al Companiei de Drumuri, Daniela Drăghia.

Costuri cu 35% mai mici. „Îi aşteptăm pe cei de la Bechtel în vederea negocierii. Nu se discută de reziliere, ci de o scădere a costurilor. Negociem cu Bechtel reducerea costurilor, ca să se încadreze în standardele actuale, revizuirea graficului şi eşalonarea datoriilor. Costurile ar putea fi reduse cu 35%”, a spus Drăghia. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a înregistrat la 1 mai, către compania americană Bechtel, pentru proiectul Autostrada Braşov - Cluj - Borş, datorii de peste 111 milioane euro, din care peste 21 milioane euro reprezintă TVA, declarau recent reprezentanţii CNADNR .
Cât a costat până acum. Potrivit CNADR, pentru proiectul Autostrada Braşov - Cluj - Borş, în anul 2010, bugetul aprobat iniţial a fost de 977 milioane lei, iar datoriile înregistrate în luna ianuarie 2010 se ridicau la 903 milioane lei, din care 867 milioane lei numai la constructor. Valoarea tronsonului Câmpia Turzii – Turda a fost de circa 99 milioane euro. Pentru Secţiunea 2B Câmpia Turzii - Gilău, pusă în funcţiune, costul pe kilometru se ridică la circa 16 milioane euro, faţă de circa 5,4 milioane euro/km la contractare.
Termenul din 2013, depăşit. Practic, solicitarea CNADNR către compania americană Bechtel, pentru reducerea costurilor cu aproximativ 35%, este motivată de faptul că termenul contractual, anul 2013, nu mai poate fi atins.  Studiul de Fezabilitate şi indicatorii tehnico - economici ai Autostrăzii Braşov - Târgu Mureş - Cluj - Oradea (Borş) au fost aprobaţi în luna iunie 2003. Contractul de Construire a Autostrăzii Braşov - Cluj - Borş (415 km) a fost încheiat în decembrie 2003 cu firma Bechtel Int. Inc. Lucrările au început în luna iunie 2004 pe secţiunile 2B Câmpia Turzii - Gilău şi 3C Suplacu de Barcău - Borş.

În ce stadiu sunt secţiunile care trec prin judeţul Braşov. Constructiv, obiectivul este împărţit în opt secţiuni, una dintre acestea trecând prin judeţul Braşov. Astfel, la secţiunea 1A Braşov (Cristian) - Făgăraş, în lungime de 48,410 km, proiectarea este nefinalizată. Pentru secţiunea 1B Făgăraş - Sighişoara, în lungime de 52 km, proiectarea este necontractată.

Comentarii

Ultimă oră