Sari la conținut

Din cauza unui soft, 3.400 de braşoveni primesc pensia cu întârziere de  patru-cinci luni.
Mii de români care şi-au depus dosarul de pensionare, de la începutul acestui an, aşteaptă şi acum pensia. Unii nu au primit răspuns nici după cinci luni.
Birocraţie. În primele luni nu au fost normele metodologice de aplicare a legii. Acum principalul motiv îl reprezintă aplicaţia informatică de calcul. Este atât de “funcţională”, încât Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a trimis luni caselor judeţene varianta de soft cu numărul 50! Directorul executiv, Camelia Bugnar, revenită în funcţie din 15 iunie, spune că de la începutul anului, au fost depuse 3.084 de înscrieri noi la CJP, inclusiv pe legi speciale, dintre care 2.282 au fost rezolvate.
Luni bune fără niciun ban. Cu întârziere mare însă, oamenii primind aprobarea şi banii cuveniţi la luni de la depunerea cererii, cele mai multe fiind operate după 1 aprilie.  Mulţi au rămas între timp fără venituri, deoarece contractul de muncă încetează de drept la vârsta pensionării şi au acumulat, în plină iarnă, restanţe la facturi. „Celelalte 802 sunt în termenul legal, de 45 de zile”, a precizat Bugnar.
2.600 mai au de aşteptat. Cele mai mari probleme sunt însă la dosarele pentru modificări de drepturi (recalculări pentru adăugiri de stagii şi de sporuri), mai ales la trecerea de la pensie de invaliditate sau anticipată la cea pentru limită de vârstă şi la pensiile de urmaş. Din 3.800 depuse de la 1 ianuarie, doar 1.200 au fost soluţionate, cele mai multe cu mare întârziere, din cauza nefuncţionării aplicaţiei informatice. Dintre cele 2.600 dosare rămase, pentru peste 1.100 încă mai trebuie testate softurile.
Situaţii disperate. Între timp, copii orfani, bătrâni sunt în situaţii dramatice, fără loc de muncă sau rămaşi singuri pe lume, fără venit, ajunşi la disperare. Două fetiţe orfane rămase în grija unei bunici fără locuinţă au primit abia după cinci luni pensia de urmaş. Şi exemplele pot continua.

Comentarii

Ultimă oră