Sari la conținut

Banii pentru investiţii nu relansează construcţiile

Suma bugetată pentru investiţii pentru anul 2012 nu este suficientă pentru ca sectorul construcţiilor să se relanseze, pentru a evita o serie de falimente şi a ţine mâna de lucru calificată în ţară.

Aceasta este opinia lui Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).
„Fondurile de investiţii pentru construcţii ar trebui să fie majorate cu 10-20% în 2012. Un an este bun nu dacă s-a terminat bine, ci dacă îl pregăteşti bine pe următorul“, a spus Erbaşu.
Principala problemă: decapitalizarea. Conform reprezentanţilor FPSC, principalele probleme cu care se confruntă constructorii sunt decapitalizarea generată de lipsa contractelor şi sumele neîncasate de la beneficiari, dar şi cadrul legislativ care nu îi favorizează în perioada actuală.
„În 2012, avem un buget precaut, dar privim cu optimism anul care vine, cu toate că semnalele din mediul de afaceri internaţional au fost îngrijorătoare. În trimestrul III din 2011, sectorul construcţiilor a avut o creştere de 7,4%, ceea ce arată că politicile guvernului privind investiţiile au dat rezultate. Pentru 2012, din bugetul de 3,45 miliarde lei alocat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, bugetul de stat reprezintă 88,48%, iar fondurile externe sunt de 7,42% din total. Alte 141 milioane lei reprezintă fonduri proprii, circa 4,11%. Este un buget cu 11,2% mai mic decât cel din 2011, dar bine gestionat poate acoperi priorităţile investiţionale. De altfel, criza este un moment propice de derulare a investiţiilor, deoarece preţurile sunt mult mai scăzute. Printre priorităţile MDRT pe 2012 se numără terminarea unor locuinţe pentru tineri, pentru persoanele evacuate din casele retrocedate, reabilitarea a 216 kilometri de drumuri judeţene, 1.400 km de drumuri de interes local, finalizarea a peste 20 de obiective de alimentare cu apă şi canalizare, a unor săli de sport şi bazine de înot. Tot o prioritate a ministerului este şi elaborarea cadastrului, care se poate realiza printr-un parteneriat public-privat“, a spus Eugen Curteanu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Comentarii

Ultimă oră