De Ziua Mondială fără tutun, autorităţile sanitare au încercat să-i convingă pe fumători să renunţe la acest obicei nesănătos.
200 testaţi. În Piaţa Sfatului, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov au măsurat concentraţia de monoxid de carbon din aerul expirat, 200 de braşoveni, cei mai mulţi dintre ei trecuţi de 50 de ani, supunându-se acestei testări. "Monoxidul de carbon este un gaz toxic, cu potenţial letal, fiind produs în urma arderii substanţelor organice. Este prezent şi în aerul inhalat de către toţi fumătorii, dar şi de către persoanele care nu au acest obicei, dar care stau în preajma celor care fumează", a explicat dr. Georgeta Negoiţă, reprezentanta DSP Braşov.
Ajutor specializat. După ce au aflat efectele negative ale consumului de tutun, fumătorii au aflat şi cum pot scăpa de acest obicei: pot apela la specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din Braşov, unde au parte de consiliere psiho-socială sau pot merge la Centrul de Consiliere pentru Renunţarea la Fumat, de pe Strada Sitei, nr 17 (în cadrul dispensarului TBC, telefon 0721-375.463), aflat în subordinea Institutului de Pneumtfiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti. "Dependenţa de tutun este considerată toxicomanie, astfel că medicamentele şi consultanţa psihologică sunt gratuite, pacienţii plătind doar consultaţiile medicale, în valoare totală de 90 de lei. Anul trecut, la nivel naţional s-au tratat 13.000 de persoane, dintre care 40% s-au lăsat definitiv de fumat", a mai declarat dr. Negoiţă.
Multinaţionalele, împotriva fumătorilor . Ea a precizat că în ultimii ani, tot mai multe companii multinaţionale descurajează fumatul prin tot felul de mijloace, cum ar fi impunerea unei pauze scurte şi amplasarea locului pentru fumat la o distanţă foarte mare de birouri, astfel încât angajaţii să nu aibă timp să meargă, să fumeze şi să se întoarcă. "Pentru a nu avea probleme, salariaţii unor astfel de firme apelează la specialiştii centrului amintit, pentru a fi trataţi", a mai spus dr. Negoiţă.
Măr contra ţigară. Pe lângă aflarea concentraţiei de monoxid de carbon din aerul respirat, fumătorilor prinşi "în flagrant" li s-a propus următorul târg: dacă renunţau la ţigară, primeau un măr. De asemenea, 40 de voluntari, cei mai mulţi dintre ei elevi sau studenţi, i-au convins pe fumători să semneze un contract cu corpul lor, prin care se angajau să renunţe la fumat, între 20 de minute şi 2-3 săptămâni.
Baloane antifumat. În acelaşi timp, voluntarii le-au demonstrat trecătorilor că se pot distra şi fără să fumeze, iar la ora 14.00 au fost lansate baloane albe şi verzi de care erau legate ţigări. "Campania va continua cu o acţiune de informare a deţinuţilor de la Penitenciarul Codlea, prin care încercăm să-i convingem să renunţe la fumat", a declarat Adriana Samson, reprezentanta Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Braşov.