Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va trece la tarifarea întregii reţele de autostrăzi din România. În prezent se analizează atât valoarea viitoarei taxe de autostradă, cât şi modul în care vor fi colectaţi banii strânşi, afirmă Daniela Drăghia, director general al companiei.
Boagiu promisese că nu ia taxă. Dorinţa directorului general de a taxa atât vechea autostradă Bucureşti-Piteşti - construită anterior anilor "90 cât şi viitoarea rută Bucureşti-Ploieşti-Braşov, contravine declaraţiilor recente ale ministrului Transporturilor, Anca Boagiu. Aceasta declarase că doar autostrăzile de pe Coridorul IV de transport pan-european (adică Nădlac-Sibiu-Piteşti) vor fi cu plată.
Ce spun directivele UE. Valoarea taxei, spunea Boagiu recent, va fi cunoscută de abia în 2015, când se vor încheia lucrările. Plata autostrăzilor ar fi o condiţie impusă de Comisia Europeană pentru a ne da în continuare banii din fondurile structurale. Oficial, directiva 62 din 1999 a Comisiei Europene impune statelor membre taxarea autostrăzilor precum şi nivelul minim aplicabil doar în cazul transportului greu de marfă şi doar pe reţeaua europeană de transport. Nu există prevederi pentru transportul de pasageri, politica tarifării fiind lăsată la latitudinea fiecărei ţări.
Cum va fi colectată. De altfel, în prezent, nimeni din minister nu ştie cum vor fi aplicate taxele: plată la bariere, depinzând de lungimea parcursă, sau taxe de utilizare prin rovignetă, în funcţie de durata folosirii infrastructurii. Nu se ştie nici dacă, odată introdusă noua taxă, CNADNR va renunţa la rovinietă sau aceasta va coexista cu taxa de autostradă. Oficialii companiei nu au habar, deocamdată, cum va fi sistemul, dar sunt convinşi că se va lua taxă.