Sari la conținut

Au început lucrările la benzile dedicate transportului în comun

Sursă foto: Primăria Brașov

Strada Lungă este prima arteră pe care se efectuează aceste amenajări. Transportul în comun din direcția centru – Bartolomeu va circula pe strada De Mijloc. Benzile dedicate vor fi amenajate pe actualul traseu al liniei 5 (de la terminalul Poienelor la terminalul Municipal și retur) și pe bulevardul Victoriei.

De ieri, au început lucrările de amenajare a benzilor dedicate transportului în comun pe traseul liniei 5 (de la terminalul Poienelor la terminalul Municipal și retur), pe tronsonul de pe strada Lungă. Primele lucrări se execută de la intersecția străzii Lungă cu Calea Făgărașului până la intersecția cu strada Memorandului. Constructorul a început astăzi reparațiile trotuarului dintre strada Carierei și strada Memorandului, parte din acest proiect, iar de mâine intenționează să înceapă lucrările la carosabil.

Pentru desfășurarea lucrărilor în condiții de siguranță, traficul pe prima bandă a străzii Lungă va fi restricționat etapizat. De asemenea, rugăm proprietarii de autoturisme care locuiesc pe strada Lungă să evite parcarea în zona unde se desfășoară lucrările.

Această investiție face parte din programul municipalității de tranziție către o mobilitate verde, oferind condiții de deplasare mai bune decât utilizarea automobilului propriu. Este primul proiect al municipalității care creează culoare speciale pentru transportul în comun.

Primele trei benzi vor fi amenajate pe traseul liniei 5, în ambele sensuri, între terminalul Poienelor și cel de la Stadionul Municipal, precum și pe bulevardul Victoriei, care va asigura legătura cu gara.
Traseele destinate circulației transportului public pentru care se amenajează benzi dedicate sunt:

  1. Sensul Astra – Bartolomeu: terminal transport public Poienelor – Calea București – Str. Toamnei – B-dul M. Kogălniceanu – Str. Iuliu Maniu – Str. N. Iorga – Str. Lungă – Calea Făgărașului – terminalul de transport public Bartolomeu (Stadion Municipal);
  2. Sensul Bartolomeu – Astra: Calea Făgărașului – Str. Lungă – Bd. Eroilor – Bd. 15 Noiembrie – Calea București – terminal transport public Poienelor;
  3. B-dul Victoriei, pe ambele sensuri, între B-dul M. Kogălniceanu – terminalul de transport urban Gară.
    Lungimea totală a benzilor dedicate, cumulată pentru cele trei trasee, este de aproximativ 12,68 km. Lățimea acestor benzi variază între 3,5 metri și 4,5 metri, în funcție de specificul fiecărei artere de circulație.

Amenajarea benzilor dedicate se va realiza pe carosabilul existent prin frezarea asfaltului pe o lățime de 3,5 - 4,5 metri și o adâncime de 4-6 cm, urmată de așternerea unui covor asfaltic nou pe o suprafață de 49.475 mp. Marcajele rutiere vor fi refăcute pe o lungime totală de 39 km, folosind vopsea reflectorizantă.

Trotuarele adiacente traseului benzilor vor fi reabilitate în zonele afectate de fisuri, tasări și văluriri.

Sursă foto: Primăria Brașov

În zonele de intersecție cu străzile secundare și la intrarea și ieșirea din sensurile giratorii, benzile dedicate vor fi colorate și marcate cu mesajul internațional „BUS Only”. Separarea benzilor dedicate se va realiza, în funcție de posibilitățile fiecărei zone, prin benzi rezonatoare sau semisfere de cauciuc.

Lucrările de amenajare a acestor benzi sunt realizate de asocierea dintre RS Activ și Comprest, având o valoare de 11,6 milioane de lei și un termen de execuție de 8 luni.

Autobuzele vor fi deviate pe strada De Mijloc

Odată cu începerea lucrărilor, circulația transportului în comun și a autocarelor din direcția centru către Bartolomeu, care se desfășoară în prezent pe strada Lungă, va fi deviată pe strada De Mijloc. Pe noul traseu vor circula autobuzele de pe rutele A1, 5, 14, 20B, 24 și 28.

În urma discuțiilor cu Asociația Metropolitană de Transport și RATBV, au fost stabilite noile stații de oprire pentru autobuze. Cele trei stații de pe strada Lungă, de la intersecția cu strada De Mijloc până la intersecția cu strada Calea Făgărașului (Bisericii Române, Memorandului, Carierei), vor fi înlocuite cu patru stații amplasate pe strada De Mijloc: una între intersecția străzii De Mijloc cu străzile Bisericii Române și Nicopole, una imediat după intersecția cu strada Școlii, una după intersecția cu strada Morii, și ultima imediat după intersecția cu strada Câmpului.

În funcție de complexitatea lucrărilor de amenajare a noilor stații, obiectivul este ca autobuzele să circule pe strada De Mijloc începând cu data de 1 iulie. Deși aceste amenajări sunt provizorii, ele vor deveni definitive odată cu implementarea proiectului Calea Verde.

Sursă foto: Primăria Brașov

Comentarii

Ultimă oră