Sari la conținut
ziua-portilor-deschise-la-cetatea-rasnov

Cetatea Râşnov, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice, va putea fi vizitată gratuit, în 4 iulie 2018.

Primăria orașului Râșnov organizează, miercuri, „Ziua Porților Deschise la Cetatea Râșnov”, obiectivul turistic putând fi vizitat gratuit!

Miercuri, 4 iulie 2018 se împlinesc zece ani de când cetatea a fost recuperată de la fostul proprietar și a intrat în administrarea autorităților locale.

Turiștii care se vor afla în această zi la Râșnov vor putea vizita gratuit obiectivul turistic, în cadrul evenimentului „Ziua Porților Deschise la Cetatea Râșnov”.

De-a lungul celor zece ani, de când monumentul a trecut în administrarea primăriei, Cetatea Medievală a devenit unul dintre principalele puncte de atracție turistică din întreg județul. Numai anul trecut, 420.000 de turiști au trecut pragul obiectivului turistic.

Numărul de vizitatori a fost în creștere, de la an la an, interesul turiștilor pentru acest obiectiv devenind tot mai mare.

Cei mai mulți vizitatori se înregistrează în lunile iulie, august și prima parte a lunii septembrie, când în cetate se desfășoară mai multe festivaluri și manifestări culturale.

Cetatea Râşnov este cea mai cunoscută şi mai bine păstrată cetate ţărănească din Transilvania. Prima menţiune documentară datează din anul 1335 când, fiind puternic fortificată, a rezistat unei mari năvăliri tătare. Dar Cetatea exista din timpul şederii cavalerilor teutoni în Ţara Bârsei (1211-1225), când au fost aduşi primii colonişti saşi, aşezaţi alături de românii băştinaşi. Cetatea a rezistat şi în faţa armatelor otomane, care intrau, potrivit istoricilor, în Transilvania prin Pasul Bran, în secolul al XV-lea.

Cetatea Râșnov controla prin poziția sa strategică accesul în Transilvania dinspre Valea Râșnoavei.

Dată fiind importanța trecătorilor montane spre teritoriile sud-carpatice, drumul Branului a fost supravegheat militar și după alungarea cavalerilor teutoni, regalitatea maghiară încredințând fortificația de la Râșnov cavalerilor ordinului Sfintei Cruci.

Aceștia au fost subordonați fie comitelui secuilor, fie voievodului Transilvaniei. Până la mutarea vămii de la Rucăr la Bran și construirea cetății Bran pentru protejarea vămii regale la sfârșitul secolului al XIV-lea, cetatea Râșnov era prima fortificație lângă drumul Branului, după intrarea în Transilvania.

În anul 1427 împăratul Sigismund de Luxemburg a vizitat cetatea Râșnov, pe care a trecut-o în administrarea comunității locale, căreia i-a acordat rangul de târg.

Comentarii

Ultimă oră