Sari la conținut

Ziua Naţională fără Tutun - a treia zi de joi din noiembrie

ziua-nationala-fara-tutun-a-treia-zi-de-joi-din-noiembrie

Astăzi, România întreagă vrea sa puncteze Ziua Naţională fără Tutun.

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia zi de joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Anul acesta, pentru marcarea semnificaţiei Zilei Nationale fara Tutun , se vor desfăşoara activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

Dacă românii şi-au propus să aibă o zi a lor naţională în care să încurajeze renunţarea la tutun, (a treia zi de joi din noiembrie), există o iniţiativă asemanatoare la nivel internaţional, pe 31 mai.

În 1987 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a creat Ziua Mondială Fără Tutun ca o modalitate de a atrage atenţia, la nivel mondial, asupra prevalenţei crescute a consumului de tutun şi efectelor negative asupra sănătăţii. Ziua Mondială Fără Tutun este menită să încurajeze o perioadă de 24 de ore de abstinenţă de la toate formele de consum de tutun, pe tot globul.

La data de 31 mai a fiecărui an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii sărbătoreşte Ziua Mondială Fără Tutun, subliniind riscurile pentru sănătate asociate cu consumul de tutun şi pledând pentru politici eficiente de reducere a consumului de tutun, a doua cauză de deces la nivel global (după hipertensiune) şi, în prezent, responsabil pentru uciderea a unuia din 10 adulţi din întreaga lume.

În scopul sensibilizării populaţiei României referitor la beneficiul renunţării la fumat, Guvernul României, în temeiul art. 107 alin. (2) din Constituţie şi al art. 8 din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, a adoptat Hotărârea 1270/2002, prin care, cea de-a 3-a zi de joi a lunii noiembrie se declară “Ziua Naţională fără Tutun”.

În acest sens, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii organizează campanii de marcare a acestei zile.

Scopul campaniei

-Reducerea prevalenţei fumatului în rândul tinerilor prin promovarea unui stil de viaţă fără tutun

- Conştientizarea populaţiei cu privire la efectele nocive ale fumatului

Obiectivele campaniei

Creşterea numărului de persoane informate cu privire la efectele nocive ale fumatului

Creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat

Recomandări în vederea renunţării la fumat

Sensibilizarea populaţiei şi a profesioniştilor din sistemul sanitar în privinţa pericolului pe care îl reprezintă bolile cauzate de fumat


    Peste tot prin România se organizează, acţiuni de informare-sensibilizare-conştientizare adresată persoanelor adulte şi copiilor, cu privire la efectele nocive ale tutunului şi ale fumatului.

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronho-pulmonar sunt fumători. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat. Însă de la intenţie la punere în practică, e cale lungă.

  Fumatul este responsabil pentru 75% dintre infarctele la fumătorii cu vârsta sub 50 ani şi pentru 30% din decesele datorate diferitelor forme de cancer.


   Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa - mari sau mici . Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi.

În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650.000 victime. Dintre acestea, anual 80.000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv.

Şi concret, în realitate, în pofida campaniilor şi a interdicţiilor de a se fuma în locurile publice, românii renunţă greu la fumat.

În Bucureşti şi vestul ţării se cheltuiesc cei mai mulţi bani pentru tutun, iar în Moldova şi Oltenia - cei mai puţin, arată datele oficiale publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Mai mult, medicii avertizează că persoanele care fumează în primele 30 de minute după trezire sunt cu 79% mai predispuse să dezvolte cancer pulmonar decat cele care amâna fumarea primei ţigări cel puţin cu o oră de la momentul trezirii.

Astăzi este Ziua Naţională fără Tutun - o zi în care teoretic ar trebui să uităm de ţigări, mai ales dacă ne gândim că fumătorii îşi consumă între 5% şi 10% din bugetul lunar pentru a cumpăra ţigări.


   Medicii au mai atras atenţia asupra faptului că sute de mii de oameni sunt expuşi afecţiunilor respiratorii prin expunerea la fumatul pasiv.


   Aşadar, de dragul nostru, de dragul celor din jur, de dragul copiilor noştrii pe care îi vrem sanătoşi, să încercăm să facem ceva: să reducem numărul de ţigări fumate sau să renunţăm complet la ele.

Comentarii

Ultimă oră