Sari la conținut
vinerea-mare-este-oficial-zi-nelucratoare

Preşedintele României, Klaus Iohannis a semnat luni, 12 martie, decretul Legii pentru completarea art. 139 din Legea nr. 53/2003 din Codul Muncii, astfel că Vinerea Mare este, oficial, zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

În aceste condiţii, începând de anul acesta, salariaţii din România vor avea de Paşte o minivacanţă de 4 zile, care va începe în 6 aprilie şi se va încheia în 9 aprilie.

Propunerea legislativă prin care Vinerea Mare a fost iniţiată de 42 de senatori şi deputaţi din toate partidele şi a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional a adoptat actul normativ în 28 februarie cu 233 de voturi „pentru”, 7 „împotrivă” şi 19 abţineri. Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale Uniunii Europene.

În România, Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană.

Potrivit Codului Muncii, sărbători legale sunt 1 şi 2 ianuarie; 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române; Vinerea Mare; prima şi a doua zi de Paşte; 1 Mai, 1 Iunie, Ziua Copilului; prima şi a doua zi de Rusalii; 15 august, Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie Sfântul Andrei; 1 decembrie, Ziua Naţională a României; 25 şi 26 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun.

Comentarii

Ultimă oră