Sari la conținut

Milioane de evrei ucişi, majoritatea din Europa! Acesta este bilanţul Holocaustului- termenul utilizat pentru omorârea evreilor de către nazişti, în timpul celui de-al doilea război mondial. Pentru a cinsti memoria victimelor de atunci, la Braşov a fost organizată comemorarea Zilei Holocaustului.

Atrocităţile regimurilor naziste nu s-au limitat numai la evrei. Unii autori au folosit noţiunea „Holocaust” în sens mai larg, pentru a descrie şi alte acţiuni ale regimului nazist. Acestea includ uciderea a aproximativ o jumătate de milion de romi, morţile a milioane de prizonieri de război sovietici, precum şi persoane trimise la muncă forțată, persoane cu handicap şi cetăţeni polonezi. Însă majoritatea istoricilor nu includ aceste grupuri în definiția Holocaustului, definindu-l pe acesta ca fiind doar genocidul evreilor, sau ceea ce naziştii au numit „Soluţia finală a problemei evreieşti”. Manifestările de comemorare a zilei holocaustului se organizează la Braşov din 2004.
Şase lumânări, pentru şase milioane de morţi. La Sinagogă a fost ţinută o slujbă specială şi au fost înălţate rugăciuni pentru sufletele celor care au murit în torturi groaznice în cel de-al doilea Război Mondial. După acest moment, Rachel Năstase, una dintre supravieţuitoarele lagărului de de la Auschwitz, a aprins şase lumânări, câte una pentru fiecare milion de evrei exterminaţi. Ea s-a declarat revoltată de ceremonia organizată anul acesta de către comunitatea secuiască din România, prilejuită de împlinirea a 70 de ani de la intrarea în Ardeal a trupelor fascisto-horthyste conduse de Horthy."Acolo se putea vedea o pancartă pe care scria "Vrem un pământ secuiesc, fără evrei", a declarat femeia.  
„Uitarea e suprema laşitate!”. După acest moment, reprezentanţii comunităţii evreieşti, dar şi cei ai bisericilor creştine invitate să participe la eveniment, au evocat momentul, dar şi-au exprimat speranţa că omenirea nu va mai trăi un episod similar celui petrecut în urmă cu 70 de ani. "În acea perioadă, ideologia nazistă a găsit un teren fertil şi printre saşii din Braşov, dar au fost şi destui care s-au opus politicii de exterminare a evreilor. Biserica noastră putea şi trebuia să facă mai mult. Am trăit sute de ani unii lângă alţii şi sper să o facem şi de acum încolo", a declarat prim parohul Bisericii Evanghelice din Braşov, Cristian Pajer. În acelaşi timp, preotul ortodox Coman, a declarat: "Uitarea e suprema laşitate!". "Holocaustul nu s-ar fi întâmplat dacă oamenii nu erau indiferenţi. Din păcate, în acele momente, multe state europene au ales să “închidă ochii", a spus Tiberiu Roth, preşedintele Comunităţii Evreilor din Braşov.
Mai sunt supravieţuitori.  La templul evreiesc din oraş au ajuns chiar şi supravieţuitori din acea perioadă. Înainte de slujba religioasă,  a fost prezentat un film documetar realizat de MIX TV, care prezintă povestea cutremurătoare a unei supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz, care a împlinit 90 de ani. Piroska Gottherer , originară din Sfântu Gheorghe este stabilită acum în  Braşov.  În 1944, naziştii i-au  omorât  părinţii, un frate şi o soră. Doar ea şi o soră mai mare au scăpat de Soluţia Finală.

Comentarii

Ultimă oră