Dobânda Robor cu scadența la trei luni, în funcție de nivelul căreia se caculează rata dobânzii pentru un credit în lei cu dobândă variabilă, a continuat să scadă și a atins minimul istoric de 0,85% pe an, informeazăzf.ro.
    Această scădere va genera ieftinirea împrumuturilor în moneda românească și este posibil va din primăvară, românii să scoată mai puțini bani din buzunar pentru rambursarea ratelor la credite. Conform estimărilor analiștilor, Robor ar putea scădea cu până la 0,5-0,7% pe an în prima jumătate a anului 2016. Această evoluție este influențată de surplusul de lichiditate existent în sistem, dar și de faptul că economia locală va rămâne cu op rată a inflației în teritoriu negativ în această perioadă.
     Cu toate acestea, Robor ar putea încheia anul la nivelul de 1,4% pe an, fapt datorat de normalizarea situației din piață pe finele anului.
    Pe indicatorul Robor se simte și o scpdere de 0,2-0,3 puncte procentuale, în cazul costul creditelor în lei, având în vedere nivelul redus al dobânzilor din prezent.