Sari la conținut
unul-din-5-romani-se-confrunta-cu-saracia

Unul din cinci români se confruntă cu sărăcia, din cauza venitului insuficient, cu toate că lucrează cu normă întreagă, se arată într-o evaluare făcută de Confederaţia Sindicală "Cartel Alfa", publicată pentru a puncta "Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei", ce este marcata în această zi de luni.

Cartel Alfa subliniază că mai puţin de 40 la sută din Produsul Intern Brut al României este îndreptat către capitalul uman, în timp ce companiilor le revin peste 60 de procente din PIB. Acest raport este inversat faţă de majoritatea ţărilor europene şi evidenţiază dezechilibrul major în ceea ce priveşte redistribuirea rezultatelor economice.

De asemenea, în România avem o fiscalitate care favorizează capitalul, împovărându-i, în schimb, pe salariaţi şi pe micii contribuabili, se menţionează în comunicatul Cartel Alfa. Confederaţia sindicală mai atrage atenţia că negocierile colective pentru salarii au fost practic eliminate prin efectele unei legi adoptate în urmă cu 5 ani.

Toate acestea au dus la o adâncire a inechităţii sociale, la condiţii de muncă precare, la exploatare şi o totală lipsă de perspective pentru lucrătorii români, care aleg tot mai mult opţiunea emigrării.


  Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei este marcată începând cu data de 17 octombrie 1987. În acea zi, peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piața Trocadéro din Paris (unde a fost semnată Declarația Universală a Drepturilor Omului), în semn de solidaritate cu victimele sărăciei extreme, a violenței și a foametei. Manifestanții au declarat că sărăcia este o încălcare a drepturilor omului și au afirmat necesitatea de a se aduna pentru a se asigura că aceste drepturi sunt respectate. Aceste convingeri au fost înscrise într-o piatră comemorativă dezvăluită în aceeași zi.

Reproduceri ale pietrei comemorative au fost dezvelite în întreaga lume, servind ca un loc de adunare pentru a sărbători Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei. O astfel de replică este situată în grădina sediului Națiunilor Unite și este locul unde, anual, au loc ceremonii organizate de către Secretariatul ONU din New York.

Potrivit ONU, tema din 2016 este: "Trecerea de la umilință și excludere la participare: eradicarea sărăciei sub toate formele sale". Obiectivul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă ar "pune capăt sărăciei de pretutindeni sub toate formele sale", recunoaște în mod explicit faptul că sărăcia nu are ca motiv lipsa unui singur lucru, ci este cauzată de mai mulți factori interdependenți care afectează viața oamenilor ce trăiesc în sărăcie.

Acest lucru înseamnă că trebuie să se meargă dincolo de a vedea sărăcia doar în lipsa venitului sau a ceea ce este necesar pentru bunăstarea materială — cum ar fi hrană, locuință, terenuri și alte active — în scopul de a înțelege pe deplin sărăcia în dimensiunile sale multiple.

Tema acestui an, aleasă în urma consultării cu activiștii, societatea civilă și organizațiile neguvernamentale, subliniază cât de important este să fie recunoscută și abordată umilința și excluderea suferite de mulți oameni care trăiesc în sărăcie.

Din pacate sărăcia este un fenomen în lumea asta, inclusiv în România noastra şi face parte, vrem nu vrem, din realitatea actuală. Este o vorbă spusă din bătrâni “bogatul nu-l înţelege pe cel sărac” şi este adevărat că cel cu burta plină nu are cum să îl înţeleagă pe cel care nu are ce să mănânce şi nu pricepe ce înseamnă foamea şi sărăcia. Nu poate să ştie bogatul cum este să mănânci odată pe zi, asta daca ai ce mânca sau cum e să nu ai un acoperiş sigur deasupra capului. Realitatea şi inechitatea cu care omenirea se confruntă.

Susa: AGERPRES

Comentarii

Ultimă oră