Sari la conținut

Un poliţist braşovean pleacă într-o misiune în Haiti

un-politist-brasovean-pleaca-intro-misiune-in-haiti

Subcomisarul Marian Tică, ofiţer în cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, de la IPJ Braşov,  va pleca la sfârşitul acestei săptămâni în Haiti pentru a participa la misiunea de menţinere a păcii a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Haiti este o zonă post conflict unde trupele ONU nu sunt prea îndrăgite de populaţiei, riscul ciocnirilor dintre cele două tabere fiind destul de ridicat. Chiar şi aşa întrebat dacă are emoţii cu privire la misiune poliţistul braşovean a spus că singurele palpitaţii pe care le va avea vor fi acelea cauzate de primul zbor cu avionul către destinaţie.  
Selecţie riguroasă. Protestele anti ONU au izbucnit în zonă după câteva incindente provocate chiar de membrii trupelor de menţinere a păcii. Şi probabil tocmai de aceea persoanele care vor să mergă în Haiti trebuie să treacă printr-o selecţie destul de riguroasă organizată de specialiştii Naţiunilor Unite.
”Trebuie să deţii un certificat de monitor ONU care se obţine la ISOP Bucureşti în urma unui curs de o lună de zile care se definitivează cu un examen. O echipă de la ONU testează candidaţii sunt mai multe atât cele eliminatorii premergătoare după care proba scrisă în funcţie de care se realizează un  anumit clasament cu punctaj” a declarat  subcomisarul Marian Tică, ofiţer Serviciul de Investigaţii Criminale.  
Punctajul maxim care se poate obţine în urma selecţiei este de 300 de puncte. Poliţistul braşovean a luat în urma probelor 265 de puncte.
“Este un examen de maturitate o nouă provocare şi sunt convins că se va întoarce de acolo mai bine pregătit profesional şi în acelaşi timp pregătit să-i asigure familiei un viitor mai fericit” a spus  comisar şef Liviu Nagh, purtător de cuvânt IPJ Braşov. “Tot ceea ce reprezintă nou pentru mine este o provocare. Nu mi place să mă plafonez sau să mă complac în situaţia în care sunt “ susţine Marian Tică.
Al 16-lea poliţist braşovean. Subcomisarul Marian Tică este ofiţer de poliţie din 2001 de când a terminat Academia de Poliţie de la Bucureşti. După 4 ani la Secţia 4 Braşov a fost avansat la Poliţia Municipiului Braşov în cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale.
“A participat la rezolvarea ultimelor cazuri pe care le-am  avut la Investigaţii Criminale de mare violenţă. Aş dori să subliniez că din 1998 până în prezent 15 poliţişti de la IPJ Braşov au plecat în diverse misiuni de menţinere a păcii, el este al 16 -lea” a adăugat  comisar şef Liviu Naghi.
Începând din 2004 şi până acum peste 12.000 de trupe de menţinere a păcii au fost trimise în Haiti pentru păstrarea securitatăţii ţinând cont de vocile care au spus că poliţia haitiană nu ar putea impune legea şi ordinea în zonă fără ajutorul trupelor ONU. Alte voci însă au spus că mai este încă nevoie de forţele Naţiunilor Unite în Haiti doar că rolul lor ar trebui redefinit în timp ce populaţia îşi doreşte ca trupele ONU să plece definitiv.


Comentarii

Ultimă oră