Sari la conținut
un-nou-protest-duminica-seara-la-brasov

După doliul naţional încheiat sâmbătă, când a avut loc înmormântarea Regelui, duminică, pe reţelele de socializare a fost dată mobilizarea pentru un nou protest împotriva modificărilor legilor justiţiei.

Evenimentul creat pe Facebook a fost denumit simbolic după o frază rostită de Regele Mihai în discursul susţinut în 2011 în Parlamentul României: „Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul”.

Câteva mii de persoane au răspuns mobilizării lansată pe internet şi au protestat duminică seara în mai multe oraşe ale ţării, cei mai mulţi manifestanţi fiind în Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu şi Braşov.

La Braşov, potrivit forţelor de ordine, au ieşit în stradă peste 1.200 de oameni, pe o vreme rece cu ninsoare şi vânt.

Acţiunea de protest a început la ora 18.00, în faţa Prefecturii. Oamenii au venit cu pancarte, vuvuzele, steaguri tricolore şi tobe. „Nu mai vrem să fim conduşi de hoţi”, „PSD, pui de hoţi, pepenari şi mafioţi”, „PSD, ciuma roşie”, „Hoţii”, „Demisia”, „Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, „Vrem legi corecte, nu vrem legi pentru mafioţi şi corupţi”, au scandat protestatarii, o lozincă nouă fiind „Monarhia salvează România”.

Pe pancartele purtate de manifestanţi se putea citi: „Zăbrele pentru lichele”, „Dacă nu scăpăm de voi, istoria şi copiii noştri nu ne vor ierta”, „Responsabilitate. Nu mai vrem minciună şi corupţie”, „Încetaţi cu scandalurile din Parlament”.

La ora 19.00, manifestanţii au plecat din faţa Prefecturii, pe traseul 15 Noiembrie - Toamnei - 13 Decembrie - Iuliu Maniu - Prefectură. Iniţial, s-a anunţat că se va merge în coloană de marş până în Piaţa Sfatului, dar s-a renunţat din cauza vremii nefavorabile. Protestul s-a încheiat la 21.30, fără incidente.

Unul dintre protestatari a spus că este foarte important să se iasă în stradă în continuare pentru că politicienii sunt disperaţi să schimbe repede legile Justiţiei. „Tocmai am înţeles că se schimbă Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Sunt disperaţi să schimbe legile Justiţiei şi de aceea este foarte important să ieşim cât mai mulţi în stradă, în continuare. Cred că duminica viitoare numărul va fi redus pentru că este Ajunul Crăciunului, dar protestele de stradă trebuie să continue cu şi mai mulţi oameni. Prin schimbarea legilor Justiţiei vor să legalizeze hoţia, furtul, crima, tâlhăria. Majoritatea celor care vor face lucruri ilegale, de la criminali la interlopi, pedofili şi alţii vor fi mult mai greu de prins. Toată societatea este speriată, de aceea este nevoie să ieşim în stradă în continuare, în număr şi mai mare. Nu cedăm uşor. Ne dorim un stat de drept cu legi clare, nu legi care să-i avantajeze pe corupţi şi politicieni”, a spus bărbatul, pentru Agerpres.

Comentarii

Ultimă oră