Sari la conținut

Un mit spulberat: zahărul, nu sarea creşte tensiunea arterială!

un-mit-spulberat-zaharul-nu-sarea-creste-tensiunea-arteriala

Nu sarea, ci zaharul duce la cresterea tensiunii arteriale, este concluzia unei cercetari recente a specialistilor americani.

Zaharul este vinovat de aparitia hipertensiunii pentru ca afecteaza o zona-cheie din creier, ceea ce cauzeaza accelerarea ritmului cardiac si cresterea tensiunii arteriale, anunta Daily Mail.

O cercetare recenta aparuta in publicatia "Jurnalul American de Cardiologie" si coordonata de dr. James Nicolantonio de la Saint Luke's Mid America Heart Institute din Kansas City contrazice ceea ce se stia pana acum despre relatia sare-hipertensiune.

Specialistii aduc ca argument suplimentar un studiu recent la care au participat peste 8.000 de persoane, care a aratat ca nu exista o legatura intre sare si hipertensiune.

"Zaharul, nu sarea, este factorul cauzator de hipertensiune. Acest lucru este sustinut de studii clinice la scara larga, care arata ca zaharul are o legatura mai stransa cu hipertensiunea decat sodiul", explica dr. James Nicolantonio.

Oamenii de stiinta spun ca un consum ridicat de zahar afecteaza o zona din creier, hipotalamusul, ceea ce duce la cresterea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. De asemenea, consumul de zahar implica o secretie mai mare de insulina, un hormon care accelereaza ritmul cardiac.

Rezultatul cercetarii este privit cu ochi critici de alti experti in cardiologie, care spun ca legatura dintre sare si hipertensiune nu poate fi pusa la indoiala.

Comentarii

Ultimă oră