Sari la conținut

Un june din Braşov a primit titlul de „Tezaur Uman Viu”

un-june-din-brasov-a-primit-titlul-de-tezaur-uman-viu

Meşteri şi rapsozi populari au fost premiaţi vineri la Gala „Tezaure Umane Vii”, la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul unui eveniment în care a fost celebrată creaţia românească tradiţională.

Printre cei care au primit anul acesta titlul de „Tezaure Umane Vii” se numără şi Iosif Iepure din Braşov, păstrător al obiceiului „Junii din Şcheii Braşovului”.

„Aceşti păstrători de tradiţie sunt cei care trăiesc în realitatea spaţiului şi culturii româneşti, acea cultură care are sute de ani de evoluţie. Dacă n-am avea aceste tezaure umane vii, probabil că n-am putea să păstrăm reperele identitare”, a afirmat în deschiderea evenimentului acad. Sabina Ispas, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Ea a precizat că, pentru decernarea acestui titlu, „Comisia a analizat cu foarte mare atenţie ofertele din dosare, oferte în sensul de prezentări ale fiecărui participant la această competiţie. Nu e vorba de o premiere, e vorba de o recunoaştere. Recunoaşterea aceasta înseamnă şi asumarea unor responsabilităţi şi din partea celui care primeşte titlul şi din partea reprezentanţilor şi autorităţilor culturale care trebuie să sprijine păstrarea şi mersul mai departe a acestui tezaur. Comisia are grijă întotdeauna să se uite la sistemul culturii tradiţionale şi la cât poate fi el de eficient în momentul de faţă”, a mai spus Sabina Ispas.

În judeţul Braşov, au primit acest titlu, la ediţiile precedente, coregraful Ioan Pumnea, cojocarul Dumitru Sofonea din Drăguş şi Barko Etelka o maestră a încondeiatului ouălelor. Regretatul Nicolae Purcărea, un cunoscut sculptor şi supravieţuitor al Fenomenului Piteşti, a primit o diplomă post mortem.

Comentarii

Ultimă oră