Sari la conținut

Tu știi ce centrală termică este cea mai bună pentru casa ta? Află acum caracteristicile fiecăreia!

tu-stii-ce-centrala-termica-este-cea-mai-buna-pentru-casa-ta-afla-acum-caracteristicile-fiecareia

Confortul tău și al celor dragi este un lucru la care nu trebuie să renunți niciodată. Tocmai din această cauză, este esențial să îți utilezi casa conform standardelor actuale. Dacă vrei să renunți la racordarea clasică și îți dorești o centrală termică, trebuie să știi care model este cel mai bun pentru locuința ta. Factorii de care trebuie să ții cont sunt numărul camerelor, metrii pătrați disponibili, puterea de încălzire și combustibilul.

Descoperă caracteristicile fiecărei centrale în parte!


Centrala termică pe gaz


Gazul este cel mai ieftin combustibil, iar românii aleg de cele mai multe ori acest tip de centrale termice, tocmai datorită prețului scăzut. Dacă dispui de o locuință care nu depășește 250 mp, centrala pe gaz este cea mai bună alegere pentru tine, mai ales pentru faptul că poate fi conectată la încălzirea prin pardoseală și nu necesită foarte multe elemente pentru a o racorda la rețeaua de gaze. Aceste centrale termice au dezavantaje destul de mari în ceea ce privește costurile de instalare, reviziile și autorizațiile de care ai nevoie. De asemenea, după ce este folosită mai mult timp, va începe să producă anumite zgomote deranjante.

Centrala termică electrică


Acest tip de centrală încălzește apa folosind un sistem alcătuit din rezistențe electrice, bazat doar pe energia electrică provenită de la propria instalație a locuinței tale. Pentru că această centrală nu funcționează pe baza arderii combustibilului fosil ca gazul sau petrolul, nu există riscul pierderii de căldură. Dacă locuiești într-o zonă unde nu există conducte de gaze, varianta electrică este cea mai potrivită pentru tine. Mai mult, datorită dimensiunilor mici pe care le are, nu necesită amplasarea lângă un perete exterior și poate fi poziționată oriunde. Este un aparat care nu îți va da prea multe bătăi de cap, pentru că nu necesită revizii tehnice periodice. Pe de altă parte, dezavantajele constau în consumul mărit de energie pe care va trebui să îl suporți, în faptul că nu sunt destul de puternice pentru încălzirea caselor mari și, de asemenea, dacă există pene de curent, centrala se va opri.

Centrala termică pe combustibil solid


La noi în țară, lemnul este cel mai cunoscut și folosit combustibil solid pe care funcționează o centrală termică. Spre deosebire de cea electrică sau pe gaz, beneficiul major constă în faptul că nu vei avea nevoie de autorizații pentru a o putea instala. De asemenea, în funcție de mărimea locuinței sau a spațiului pe care vrei să îl încălzești și pentru eficientizarea consumului lunar, poți alege din gama variată de modele unul care să se potrivească nevoilor tale. Printre dezavantajele centralei termice pe lemne se numără necesitatea de alimentare constantă și faptul că nu este „eco friendly”, deoarece se pot arde în jur de 30 de metri cubi în timpul sezonului rece.

Așadar, alege una dintre variantele de mai sus dacă îți dorești un plus de confort în propria casă. Stabilește un buget disponibil și optează pentru o centrală termică potrivită nevoilor tale.

Sursa foto: shutterstock.com

Comentarii

Ultimă oră