Sari la conținut
trusa-de-prim-ajutor-pentru-concediu

Arsurile solare, insolaţia, intoxicaţiile alimentare şi înţepăturile de insecte sunt câteva dintre laitmotivele sezonului estival. Care însă te pot ocoli vara aceasta dacă îţi iei măsurile potrivite.

Rău de mişcare? Nu citi în maşină!
Ştii din experienţa anilor trecuţi că ai rău de mişcare? Dacă pleci la drum anul acesta, ia măsuri din timp. „Răul de mişcare apare în urma neconcordanţei dintre stimulii primiţi de creier de la receptorii vizuali şi cei ai echilibrului, unele persoane fiind mai sensibile decât altele din acest punct de vedere”, spune dr. Călin Ciubotaru, medic de familie. Din cauza acestui dezechilibru, mai frecvent la copii şi la femei, apar şi senzaţiile neplăcute precum starea de rău general, de greaţă şi de vomă. Poţi limita aceste stări dacă în maşină reuşeşti să-ţi găseşti o poziţie care să reducă la minimum mişcările corpului şi ale capului. Nu citi în timpul călătoriei şi concentrează-te asupra unui punct imobil din afara maşinii.
Tratament: „Există o serie de medicamente care se pot administra în tratamentul sau prevenirea răului de mişcare, dar ele ar trebui luate la recomandarea medicului, deoarece pot avea uneori reacţii adverse, interacţiuni sau contraindicaţii importante”, spune medicul Călin Ciubotaru. Printre medicamentele indicate în răul de mişcare se numără antihistaminicele. Exact, medicamentele pe care le iei şi în caz de alergie.
Remedii naturale: Cu trei zile înainte de plecare, bea zilnic două căni cu infuzie de păducel. Adaugă o lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită, îţi recomandă dr. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţe în terapii complementare de la Centrul Medical „Clar Med” din Bucureşti. Mai poţi încerca şi mugur de arin alb, sub formă de extract, câte 50 de picături dimineaţa şi seara, cu trei zile înainte de plecare şi 50 de picături în dimineaţa plecării.
Soluţii homeopate: Cocculus, Nux Vomica (înainte de călătorie se iau preventiv două comprimate, de două ori pe zi, iar dacă se administrează atunci când apare starea de disconfort, se iau câte două). Comprimatele se dizolvă în gură, apoi se înghit (la copiii mici se dizolvă în apă plată).
Înţepătură de insectă? Poţi folosi apă şi săpun!
Indiferent de câte măsuri am lua, nu ne putem feri în totalitate de insecte. Cele mai multe dintre înţepături sunt benigne, însă altele (precum cele de albine sau de viespe) pot provoca reacţii alergice grave. Ne putem da seama că avem o reacţie anafilactică la muşcătura de insectă dacă în primele 15 minute apar simptome precum senzaţia de sufocare, urticarie, crampe abdominale şi scăderea tensiunii arteriale.  
Tratament: Preventiv, se pot folosi repelenţi sub formă de sprayuri sau geluri, care se pot aplica inclusiv pe haine şi pe încălţăminte, efectul protector menţinându-se pentru câteva ore.

Citește continuarea materialului pe clicksanatate.ro

Comentarii

Ultimă oră