Sari la conținut

Troiţă nouă pentru junii din Şchei, sfințită în ziua Înălţării Sfintei Cruci

troita-noua-pentru-junii-din-schei-sfintita-in-ziua-inaltarii-sfintei-cruci

În ziua Înălţării Sfintei Cruci (14 septembrie 2019) a avut loc sfinţirea Troiţei Înălţarea Domnului de la Pietrele lui Solomon, în locul numit „Între Chietre”.


    Troiţa din lemn sculptat şi cu icoane pictate pe sticlă a fost realizată de copiii de la Parohia Carpaţi Braşov (Metrom) în tabăra de vară de la Sâmbăta de Sus din 2018, sub îndrumarea ing. Sorin Suciu şi a prof. Nicoleta Suciu.


  Lucrarea face parte din programul de lucru cu copiii şi tinerii de la Parohia Carpaţi Braşov coordonat de părintele paroh Tudor Sicoe.

Sfinţirea troiței a fost făcută de protopopul Braşovului, pr. Dănuţ-Gheorghe Benga, alături de preoţii parohi de la Biserica Sf. Treime din Şcheii Braşovului (de Pe Tocile), pr. Tudor Sicoe de la Parohia Carpaţi şi prof. dr. Vasile Oltean, directorul Complexului Muzeal „Prima Şcoală Românească din Şcheii Braşovului”, unde există şi un Muzeu al Junilor. Profesorul Vasile Oltean este un cercetător fervent al străvechii aşezări a românilor şcheieni şi autor al unor cărţi despre troiţele acestora, peste 60, cele mai multe din lume pe un colţ de oraş, repere ale unei istorii zbuciumate de apărare a dreptului cutumiar de locuire şi de credinţă şi hotare ale satului devenit cartier.


     La manifestare au fost prezenţi Juni din cele două grupuri, cei mai mulţi îmbrăcaţi în costumele lor pitoreşti, cu familiile, dar şi primarul George Scripcaru, în primul rând, în calitatea sa de membru al Societăţii Junilor Bătrâni.

Comentarii

Ultimă oră