Sari la conținut
tratamente-gratuite-de-radioterapie-la-brasov-

Gratuitate pentru radioterapie, la Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic din Braşov!
Casa de Asigurări de Sănătate plăteşte integral, de la 1 iunie, pentru această terapie, conform noului contract cadru semnat între unitatea sanitară privată şi CAS. Suma alocată acestor proceduri este de un milion de lei pe lună, banii ajungând doar pentru 60-70% dintre pacienţii care se adresează acestui tip de serviciu medical. De aceea, specialiştii clinicii apreciază că se va introduce şi o listă de aşteptare.
Unii pacienţi cu afecţiuni oncologice nu mai ajung să facă radioterapie, pentru că la spitalele de stat se aşteaptă chiar şi şase luni pentru a face radioterapie. Este un adevăr crud, cu care se confruntă foarte mulţi bolnavi de cancer. În ceea ce priveşte sistemul privat de sănătate, se poate spune că serviciile nu sunt accesibile oricui. Preţul aproximativ pentru o şedinţă de radioterapie este de 200 de euro, iar un pacient trebuie să facă, în medie 22 de şedinţe. De asemenea, un cost minim pentru o persoană care are nevoie de această procedură medicală este de 240 de lei pe şedinţă, bani la care şi CAS-ul contribuie cu o sumă.
„Este o tehnologie care se foloseşte în Europa. Nu sunt noutăţi în ceea ce priveşte tratamentul pe care îl facem, ci modul de decontare. Faptul că pacientul nu mai plăteşte” a declarat dr. Cătălin Iacob, medic primar radioterapeut.
„Iradierea este ceva localizat, strict pe tumoră şi are rolul de a topi tumora. Bineînţeles de multe ori în cola­borare cu chimioterapia” a spus dr. Cristina Taflan, medic primar radioterapeut.
Tipurile de cancer care beneficiază de radioterapie sunt tumorile de sân, de rect, de col uterin, de esofag, cancerul gastric, ORL etc. „În România în perioada 2009-2012 decesele din cauza cancerului s-au dublat faţă de media europeană, dar şi investiţia per pacient este la jumătate din media europeană. Dacă investiţia la nivelul UE este de 102 euro per pacient, în România este undeva la jumătate.” atrage atenţia Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer. La Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov vin pacienţi din toată ţara.

Comentarii

Ultimă oră