Sari la conținut

Trambulinele de sărituri cu schiurile de la Râşnov, inaugurate de zburători

La Râşnov s-au inaugurat cele mai moderne trambuline pentru sărituri cu schiurile din România.

Râşnovul tinde să devină capitala sporturilor de iarnă din România şi chiar din sud-estul Europei. Investiţiile masive făcute în ultimi ani în bazele de pregătire de la Râşnov, fac din oraşul de lângă Braşov, unul extrem de atractiv pentru practicanţii de schi fond, biatlon şi sărituri cu schiurile. Baza de la Râşnov va deveni una de cinci stele anul viitor, când va fi gata şi trambulina de K90. Până atunci, sportivii români se pot antrena pe celelalte trei trambuline, care au punctele de construcţie la 15, 35 respectiv 64 de metri. Echipa naţională de sărituri cu schiurile a României a susţinut primul antrenament oficial pe noile trambuline din Râşnov. Baza sportivă arată foarte bine şi este un câştig pentru practicanţii sporturilor de iarnă din România.
Cea mai modernă bază. Primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea, este convins că baza din Valea Cărbunării va deveni în scurt timp cea mai importantă din România. „Mai este mult de făcut. Deocamdată suntem la doar 40% din ceea ce avem de gând să facem. După ce totul va fi gata, cred că baza de aici nu va mai avea concurenţă şi va deveni cel mai important loc pentru antrenamente şi competiţii. Avem deja gata cele trei trambuline, anul viitor va fi gata şi cea de K90. Pe toate se poate concura şi vara, iar acest aspect este foarte important. Avem tot aici şi pârtia de biathlon, astfel că vom putea antrena sportive şi pentru combinata nordică”, a spus Adrian Veştea. „Este singura bază din România de acest nivel şi sunt sigur că având aceste facilităţi create, tot mai mulţi copii din Rânov, Bran, Moeciu, Braşov sau Fundata se vor apuca de acest sport minunat”, a spus Puiu Gaspar, secretarul Federaţiei Române de schi-biatlon.
Sprijin de la FIS. Federaţia Internaţională de Schi, a sprijinit proiectul demarat la Râşnov. Cei de la FIS l-au trimis în România pe unul dintre cei mai mari specialişti în săriturile cu schiurile, austriacul Paul Ganzenhuber. El se ocupă de pregătirea sportivilor şi antrenorilor români. „Aceste trambuline sunt foarte importante. Aici va fi o bază superbă după ce va fi gata şi trambulina de K90. Aici putem să începem să lucrăm de la nivelul copiilor. Astfel în momentul în care vor ajunge la seniorat să deţină o tehnică foarte bună de sărit. Este foarte important că ne vom putea antrena în fiecare zi, fie vară, fie iarnă. Sunt convins că echipa naţională de sărituri cu schiurile a României va reuşi, în cel mai scurt timp, să intre în primele zece echipe din lume. Olimpiada din 2012 este un obiectiv pentru noi”, a spus Paul Ganzenhuber.
În sfârşit acasă. La antrenamentul organizat pe Valea Cărbunării au participat 30 de sportivi cu vârste cuprinse între 8-19 ani, membri ai loturilor naţionale de sărituri cu schiurile. Sportivii au concurat pe cele trei trambuline K15, K35 şi K64, primele din România şi din sud-estul Europei, care se ridică la standardele Federaţiei Internaţionale de Schi. Săritorii românii sunt fericiţi că într-un final pot să se pregătească la ei acasă.
Este bine că avem această bază. Acum ne putem antrena în condiţii foarte bune la Râşnov. Într-un final suntem acasă”, a spus Remus Tudor, unul dintre componeţii lotului naţional al României de sărituri cu schiurile. „Este foarte important că ne vom putea antrena acasă. Nu mai trebuie să plecăm mereu în străinătate. Avem posibilitatea să ne antrenăm şi vara şi suntem şi aproape de familie. Această bază este un câştig şi în curând vor apărea şi rezultatele”, a spus şi Dana Haralambie, schioară în lotul României.

Comentarii

Ultimă oră