Sari la conținut
traditii-si-obiceiuri-de-ignat

Blânzi şi toleranţi din fire, românii îşi dau în petec de Ignat. Porcul ritualic este sacrificat astăzi, un obicei precreştin care se păstrează cu sfinţenie în mediul rural. Şi cum veşnicia s-a născut la sat, totul este înveşmântat în tradiţii ancestrale.

Ziua de 20 decembrie, patronată de Sfântul Ignatie al Antiohiei, este cunoscută în popor ca … Ignatul porcilor. Se zice că în noaptea de Ignat porcii visează că vor fi tăiaţi. De acum încolo nu se mai îngraşă, pentru ca au visat cuţitul. Singura activitate permisă era tăierea porcului. Femeile gravide, de teama de a nu naşte copii cu beteşuguri, respectau cu stricteţe interdicţia de a lucra. Se crede că cei care munceau în această zi, erau pedepsiţi de entitatea populară care patrona ziua: ”Înătoarea” - o femeie bătrână, lacomă şi urâtâ. Potrivit credinţei populare, ea le ispiteşte pe femei să lucreze, după care le opăreşte.

La tăierea porcului, miloşii nu trebuie să asiste deoarece se crede că porcul moare cu mare greutate, iar carnea nu va mai fi bună. Cel care taie porcul, nu trebuie sa strângă din dinţi, ca să nu iasă carnea tare!

Bădia Creangă face vorbire în "Amintiri din copilarie” despre un obicei din ţinutul Neamţului: "La Crăciun, când tăia tata porcul, şi-l pârlea, şi-l opărea, şi-l învelea iute cu paie, de-l înăduşea, ca să se poată rade mai frumos, eu încălecam pe porc deasupra paielor şi făceam un chef de mii de lei".

Se mai crede că dacă se dă copiilor care fac pipi noaptea în pat să mănânce coada porcului,  vor scăpa de această slăbiciune.

În tradiţia populară, diferite organe sau părţi din carnea porcului sacrificat sunt utilizate ca remedii în tratarea unor boli ale oamenilor sau animalelor:
- Untura de la porcul negru e bună pentru sănătatea oilor.
- O bucată din untura de porc negru era dusă la biserică de Bobotează, pentru a fi sfinţită. Cu aceasta se ungeau cei care aveau junghiuri sau dureri de picioare.

- Sângele porcului, amestecat cu mei şi lăsat să se usuce, era folosit pentru a-i afuma pe copiii care se speriau sau aveau guturai.
- Cu părul de porc se afumau copiii atunci când erau deochiaţi.

- Dacă în inima porcului se va găsi mult sânge închegat, era semn că  acel gospodar va avea noroc de mulţi bani.

- Splina porcului este cea care arată durata iernii: dacă splina este groasă în capăt, e semn că vom avea o iarnă grea, cu multă zăpadă, iar dacă este subţire, va fi o iarnă cu puţine precipitaţii.

Comentarii

Ultimă oră