Sari la conținut

Tradiţii braşovene: Postul Crăciunului (III)

traditii-brasovene-postul-craciunului-iii

Iubitorilor de dulcuri care ţin post, le vom prezenta alăturat, reţete de dulciuri de post, uşor de făcut şi foarte gustoase.
Mămăligă cu magiun
Se pregăteşte o mămăligă potrivit de moale. Se unge bine o tigaie cu ulei, în care apoi se alternează straturi de mămăligă groase de 1–2 cm, cu straturi de magiun de prune. Ultimul strat va fi de mămăligă. Se unge deasupra cu ulei şi se dă la cuptor 10–15 minute. Acest preparat se serveşte la masa de prânz, ca desert sau ca fel de mâncare. (Angela Funariu, Copăcel).
Tăieţei cu nuci
O foaie de tăieţei subţire tăiată mărunt, 1 ceaşcă mare de nuci macinate, un pliculeţ de zahăr vanilat sau o lingură de scorţişoară pisată, 4 linguri cu zahăr pudră, 1 lingură de ulei.
Tăieţeii se fierb în apă clocotită şi sărată. Se scurg prin strecurătoare şi se spală. Scurşi bine, se trec prin uleiul fierbinte.
Înainte de a servi, nucile măcinate, zahărul şi vanilia se amestecă. Pe farfuria de servit se presează un rând de nuci, altul de tăieţei, terminând deasupra cu nucile.
Acest preparat se serveşte imediat, altfel zahărul se topeşte şi tăieţeii rămân cleioşi. Se pot servi la masa de prânz ca fel de mâncare, sau ca desert. (Angela Funariu, Copăcel)
Cozonac de post
1 kg făină, 2 pachete margarină, 1 litru apă, 1 lingură coajă rasă de lămâie, 2 linguriţe de sare, 1 vârf cuţit praf de scorţişoară, 1 linguriţă coajă rasă de portocale, 500 g. zahăr tos, 50 g. drojdie, 1 plic zahăr vanilat, 1 linguriţă rom, şofran, după gust, 1 vârf cuţit praf de cui­şoare, glazură: miez de nuci, alune de pădure, stafide, fructe uscate, 250 ml untdelemn + 100 ml pentru uns tăvile şi cozonacii.
Plămădeala: Drojdia se des­face în 2 ceşti cu apă caldă, se amestecă 1 ceaşcă cu zahăr tos, 2 ceşti făină şi 100 ml. ulei, se amestecă, se bate vârtos cu o lingură de lemn, se lasă să respire.
Aluat: într-o cană de apă caldă se dizolvă o ceaşcă de zahăr şi se amestecă scorţişoară, cuişoare, şofran, rom, coajă de lămâie şi portocală, zahăr vanilat, sare. Într-un castron se freacă 1 pachet jumătate de margarină cu restul de untdelemn. Margarina se pune la încălzit, făina rămasă se pune într-un lighean, i se adaugă pentru frământatul final aproape toate cele bune şi făcute mai sus: plămădeala, sosul de zahăr. În timpul frământatului, care ţine cam o jumătate de oră, se mai adaugă câte puţină margarină caldă.
Dacă aluatul a început să scoată bule de aer, e gata; se acoperă cu un ştergar şi se lasă să crească la loc călduţ în voia lui (îşi va dubla volumul). Se ung tăvile cu untdelemn, se încinge cuptorul, se pune aluatul care n-a stat din crescut în tăvi – cam la jumătate, că mai creşte, apoi se ung cozonacii cu ulei, se presară nuci, stafide eventual alte fructe uscate; în cuptor la foc potrivit spre mic, va sta 1 oră.
Chec de post
200 gr zahăr,100 ml ulei sau margarină topită,100 ml lapte de soia sau apă, 200 gr făină, un praf sare,1 pachet praf copt, 2 linguri cacao, 2 linguri gem, 3 linguri nucă, vanile şi esenţă rom.
Se amestecă toate ingredientele (fără cacao, gem) se separă apoi în două părţi egale, în una se adaugă nucă, iar în alta gem şi cacao. Se pune într-o tavă tapetata un rând aluat alb, un rând maro, alb, maro... Se coace la foc moderat.

Comentarii

Ultimă oră