Sari la conținut

Țigările cu arome vor fi interzise. Noua etichetare a pachetelor de țigări dezbătută ASTĂZI

tigarile-cu-arome-vor-fi-interzise-noua-etichetare-a-pachetelor-de-tigari-dezbatuta-astazi

Senatorii din Comisia de sănătate vor dezbate, marți, proiectul de lege privind etichetarea ţigărilor. Este vorba despre interzicerea ţigărilor mentolate, a celor slim şi de schimbarea ambalajelor. Ministerul Sănătăţii a anunţat la începutul anului că trebuie pusă în aplicare o directivă europeană, iar din 2020 ţigările mentolate vor fi interzise.

Prin acest proiect de lege se introduc noi condiții privind ingredientele utilizate în fabricarea produselor din tutun, inscripționarea și prezentarea produselor din tutun.

„Va fi interzisă punerea pe piață a țigărilor și a tutunului rulat care au o aromă caracteristică (adică un miros sau gust diferite de cel al tutunului, cum ar fi aromele de fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri sau vanilie). Produsele cu aromă caracteristică al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii UE reprezintă 3% sau mai mult într-o anumită categorie de produse vor fi interzise din 20 mai 2020. De asemenea, va fi interzisă punerea pe piață a tuturor produselor din tutun care conțin aditivi speciali, precum vitamine, cafeină, taurină și creează astfel impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătății sau că prezintă riscuri mai mici pentru aceasta, dar și a celor care conțin arome în capsule, filtru sau în alte caracteristici tehnice”, se arată în comunicatul Guvernului.

De asemenea, proiectul de lege stabilește și cum vor fi etichetate pachetele de țigări:

- un avertisment general (”Fumatul ucide”, pe 50% din suprafața laterală),

- un mesaj de informare (”Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancer”, pe 50% din suprafața laterală),

- avertismente de sănătate combinate, formate din text, poză și număr de telefon la care se pot obține informații despre metodele de renunțare la fumat (pe ambele fețe, în partea superioară, pe 65% din suprafață, iar avertismentul poate fi mutat sub timbrul fiscal, astfel încât marca să rămână sub avertisment). Există dimensiuni minime pentru avertismentele combinate: 44mm x 52mm. Avertismentele trebuie schimbate anual și rotate pe pachete. Chenarul exterior negru va avea dimensiunea de 1 mm și va fi inclus în suprafața avertismentului.

Comentarii

Ultimă oră