Sari la conținut

Țesături tradiționale de la Muzeul de Etnografie din Brașov, prezentate în Franța

tesaturi-traditionale-de-la-muzeul-de-etnografie-din-brasov-prezentate-in-franta-

O expoziție care prezintă o selecție de piese țesute din borangic, ii și marame ale țărăncuțelor din România, create în urmă cu 150 de ani, i-a cucerit pe francezi.

Este vorba despre expoziția „De la tradițiile textile românești la arta textilă contemporană: Metamorfozele borangicului” care conține piese de la Muzeul de Etnografie din Brașov și care a fost deschisă în urmă cu câteva zile la Museé des Manufactures de Dentelles din Retournac, Franța în prezența Consulului General al României de la Lyon.

Expoziția prezintă relația dintre tradițiile textile românești și preluarea lor în arta textilă contemporană.

Practic, în Franța a fost dusă o mostră dintr-o mică zonă cuprinsă între arcul intracarpatic – Țara Bârsei și zona Bran – și arealul subcarpatic – Rucăr-Muscel, Argeș. Expoziția aduce în atenția publicului o selecție de piese țesute din borangic (material mult utilizat la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. al XX-lea), elemente – marcă a identității – din costumul tradițional românesc, piese ilustrative pentru ţesutul artizanal şi pentru utilizarea fibrelor în confecţionarea maramei sau chiar a iei ţărăncilor din România.

Muzeul de Etnografie Brașov a propus-o pe Claudia Muşat, artistă din generaţia ’80, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, care lucrează cu precădere în domeniul tapiseriei şi al experimentului în arta fibrelor să își prezinte portofoliul artistic, care dovedeşte participarea sa la proiecte naţionale şi internaţionale pe tema artei textile, între tradiţie şi forme contemporane.

„Expoziția estivală a Muzeului din Retournac este cu adevărat minunată. Ea dezvăluie bucăți frumoase țesute din borangic de acum 150 de ani, în România. Și le interconectează cu creații la fel de fermecătoare, concepute în același material elegant al artistului vizual contemporan Claudia Mușat“, au scris jurnaliștii de la La Commere 43, care au titrat că expoziția este o călătorie minunată în România, prin intermediul mătăsii.

Ligia Fulga, directorul Muzeului de Etnografie din Brașov, a fost prezentă la vernisajul expoziției, despre care spune că a fost foarte bine primită, exponatele stârnind interesul artiștilor plastici din Franța.

Este un mod de a regândi cum anume patrimoniul etnologic care este tot mai puțin receptat de publicul tânăr, poate fi reinterpretat în așa fel încât să-l facem atractiv pentru cei de astăzi. Și acest lucru s-a văzut în expoziția din Franța, care va fi adusă și la Brașov în curând“, a declarat Ligia Fulga, directorul Muzeului de Etnografie din Brașov.

Expoziția a fost organizată în cadrul programului cultural comun Franța – România dedicat Centenarului cu tema Deviații / Deviations care prezintă relația dintre tradițiile textile românești și preluarea lor în arta textilă contemporană.

Comentarii

Ultimă oră