Sari la conținut
teoretic-sistemul-solar-mai-are-o-planeta

Oamenii de ştiinţă au găsit dovezi că în cadrul sistemului nostru solar ar putea exista o nouă planetă, cu o dimensiune de 10 ori mai mare decât cea a Pământului, informează The Telegraph. Potrivit unui studiu, planeta 9 (Planet Nine), aşa cum a fost ea denumită de cercetătorii din cadrul California Institute of Technology din Pasadena (Caltech), s-ar afla dincolo de orbita lui Neptun şi orbitează în jurul Soarelui într-un timp incredibil: între 10.000 şi 20.000 de ani. Dimensiunile sale uriaşe (de 10 ori mai mare decât Terra) i-au adus şi denumirea de „cea mai planetă planetă din Sistemul Solar”.

Corpul gigant a fost detectat după ce savanţii au observat cum 13 alte corpuri cereşti din Centura Kuiper, o zonă situată în apropierea planetei Pluto, se mişcă împreună de parcă ar fi legate de gravitatea unui obiect uriaş. După ce au fost efectuate diverse simulări pe computere pentru a vedea ce anume are un asemenea efect asupra corpurilor respective, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că doar o planetă mare este răspunzătoare de „legarea” acestora.

Astronomul Mike Brown, cel care a descoperit aceste dovezi, alături de Konstantin Batygin (care lucrează tot la Caltech), a declarat că planeta este atât de mare încât nu ar trebui să mai lase loc interpretărilor. Spre deosebire de categoria planetelor mici, gravitaţia Planetei 9 domină împrejurimile sale din cadrul sistemului solar, unul dintre testele cheie pentru a clasifica o planetă. Planeta 9 în schimb pare să domine o regiune mai mare decât orice altă planetă cunoscută, fapt ce i-a adus şi renumele de „cea mai planetă planetă din sistemul solar”, a explicat Brown.

Sursa www.mediafax.ro.

Comentarii

Ultimă oră