Sari la conținut

Telefonul - mai mult decât un accesoriu, un potențial pericol în mâna copiilor!

telefonul-mai-mult-decat-un-accesoriu-un-potential-pericol-in-mana-copiilor

În zilele noastre, pe lânga funcţia de bază, de apelare, telefonul mobil îndeplineşte funcţii tot mai diversificate, precum: vizualizarea celui apelat, trimiterea de mesaje, realizarea de fotografii şi înregistrări video, ascultarea de fişiere audio şi staţii radio, folosirea şi chiar oferirea internetului către alte aparate, utilizarea GPS-ului, transferul de informaţii etc. Folosirea acestor opţiuni în mod responsabil simplifică experienţa utilizatorilor, oferindu-le acestora posibilitatea de a explora conţinut relevant şi de a păstra mai uşor legătura cu cei apropiaţi, în deplină siguranţă. De aceea, este recomandat ca utilizatorii să cunoască setările generale şi de securitate ale telefonului.


Odată ce v-ați hotărât că este momentul să-i achiziționați copilului dvs un telefon, va trebui să țineți cont de câteva reguli. Acestea vor fi menite să vă protejeze copilul de eventualele pericole la care ar putea fi expus. Poliția Brașov vă recomandă să aveți în vedere următoarele recomandări:


Nu-i cumpărați de la început un telefon complicat și performant !


Telefonul mobil nu trebuie perceput de către copii ca un accesoriu, ci ca un instrument necesar siguranței lor și facilitării comunicării cu cei apropiați. Cel puțin într-o primă fază, este recomandat să îi achiziționați un telefon mai simplu, cu funcții de bază, urmând ca, pe măsură ce va crește (când se apropie de adolescență, de pildă), va avea nevoi diferite și veți vedea că se comportă responsabil, să îi puteți dărui unul mai complex.


În condițiile în care telefoanele permit inclusiv accesul la rețelele sociale, la tot felul de jocuri, la muzică, la video-uri, acestea se pot transforma și într-un instrument de tip „cyberbullying” . Din păcate, acest fapt presupune inclusiv posibilitatea să fie hărțuit de alți copii/ de persoane adulte prin intermediul mesajelor, imaginilor sau chiar al rețelelor sociale.


Stabiliți anumite limite de utilizare a telefonului


Spuneți clar copilului câte minute poate să vorbească, dacă abonamentul este limitat, dacă are un anumit număr de mesaje text, precum și cât internet poate utiliza. Este necesar ca cel mic să știe că telefonul nu presupune să vorbești fără limită și că impune efectuarea unor cheltuieli!


Stabiliți momentele în care telefonul nu ar trebui folosit și nu vă feriți să limitați accesul la el în apropierea orei de culcare!


Nu uitați să-l învățați pe copil cum să respingă apelurile nedorite/necunoscute și amintiți-i să nu fie prea insistent cu trimiterea mesajelor!


Să nu realizeze apeluri false de urgenţă. Acestea sunt identificabile şi pot cauza prejudicii atât celor care abuzează, dar şi celor care au într-adevăr o urgenţă, dar nu pot semnala acest lucru din cauza aglomerării liniilor telefonice;


Copiii trebuie să facă diferenţa între informaţiile publice şi informaţiile personale, să ştie că informaţiile personale nu trebuie transmise decât persoanelor cunoscute şi de încredere. Cei mici trebuie să oprească funcţiile de Bluetooth sau date mobile (Internet) atunci când nu le utilizează pentru a transfera date, evitând astfel comunicarea cu alte dispozitive.


În cazurile de intimidare sau hărţuire prin telefon, în care numărul apelantului este identificabil, se poate restricţiona primirea apelurilor de la numărul de telefon respectiv, aceasta fiind o funcţie disponibilă pe anumite modele de telefon. Dacă ameninţările continuă şi pe alte căi, este recomandată sesizarea autorităţilor.


Copiii trebuie încurajaţi să spună unei persoane de încredere cât mai repede cu putinţă dacă au primit mesaje ameninţătoare, imagini sau filmuleţe ofensatoare, apeluri agresive. Intimidarea poate provoca sentimente de ruşine sau frică, iar cei mici pot deveni reticenţi în a discuta despre acest lucru, deoarece pot considera că sunt capabili să rezolve aceste probleme şi singuri.


Fiți un model pentru copilul dvs


Pentru a vă asigura că nu va exagera cu utilizarea telefonului mobil, străduiți-vă să aveți și dvs anumite limite!


Copiii învață ușor prin imitație, așa că depinde și de comportamentul dumneavoastră modul cum va învăța să se descurce cu propriul telefon.

Spre exemplu, explicați-i faptul că nu este civilizat să vorbească tare, să nu aibă conversații personale într-un loc public, să nu facă fotografii fără să ceară permisiunea.

Comentarii

Ultimă oră