Sari la conținut

Telefoane şi arme albe, găsite la deţinuţii de la Codlea

Un exerciţiu tehnico-tactic, desfăşurat sâmbătă, în Penitenciarul Codlea, ce a constat în principal din percheziţii prin camerele de detenţie, s-a soldat cu o “recoltă” bogată: 20 de telefoane mobile, 6 cartele SIM, 17 încărcătoare pentru telefon mobil şi 7 arme albe improvizate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al peniteniciarul, comisar Dan Rusu, alarma s-a dat la ora 4.00, fiind programat un exercițiu la care a participat majoritatea funcționarilor publici cu statut special din cadrul penitenciarului. „Cu ocazia acestei acţiuni au fost efectuate exerciții privind două situaţii tactice, respectiv evadare neobservată din interiorul locului de deţinere și descoperirea unui spray lacrimogen, sustras de o persoană privată de libertate, neidentificată, din dotarea unui agent supraveghetor. De asemenea, au fost realizate percheziţii generale asupra persoanelor private de libertate, a camerelor de deținere, a secţiilor şi a altor locuri unde acestea au acces, ocazie cu care au fost depistate obiectele enumerate”, a precizat sursa citată. Rusu a subliniat că astfel de acțiuni au drept scop dezvoltarea abilităţilor personalului şi a capacităţii de intervenţie rapidă pentru soluționarea eficientă a incidentelor critice şi operaționale, dar şi menţinerea unui grad ridicat de siguranţă a locurilor de deţinere.

Vizitatorii care duc deţinuţilor obiecte interzise riscă să li se alăture, dacă se dovedeşte că au încercat să-i ajute pe cei aflaţi după gratii. „Unde a fost cazul, s-a luat măsura interzicerii accesului la vizită pe o anumită perioadă a persoanelor care au încercat să introducă obiecte şi materiale interzise, iar acestea au fost confiscate şi depozitate la magazia unităţii, fiind informat judecătorul delegat şi sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov”, a precizat comisarul Dan Rusu. Din 2010, introducerea de obiecte interzise a devenit infracţiune, vizitatorii depistaţi riscând să ajungă şi ei după gratii pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi doi ani sau să fie amendaţi. În cazul angajaţilor din penitenciar, infracţiunea este considerată mai gravă, iar pedeapsa maximă este dublă.

Comentarii

Ultimă oră