Sari la conținut

Tehnologia revoluționară cu care vorbesti la telefon Gratis din 2015

tehnologia-revolutionara-cu-care-vorbesti-la-telefon-gratis-din-2015

Operatorii şi producătorii de telefoane promovează, de cele mai multe ori, doar ratele de transfer superioare ale serviciilor 4G, însă standardul LTE are şi alte avantaje: latenţă mai mică, alocarea superioară a resurselor infrastructurii şi, atunci când VoLTE va fi implementat pe scară largă, şi convorbiri telefonice cu o calitate audio mai bună. Pe lista acestor avantaje se va adăugă din 2015 şi LTE Direct, o extensie care va permite interconectarea directă între telefoanele mobile şi apariţia unor noi tipuri de servicii.

Prezentată în vara acestui an de către compania Qualcomm, care este şi creatoarea acestei tehnologii, LTE Direct este o extensie a cunoscutului standard 4G care va permite conectarea directă între telefoanele mobile sau cu punctele de acces dedicate fără a mai utiliza infrastructura operatorului. Folosind aceleaşi benzi radio ca standardul-mamă şi având o rază de acţiune de 500 de metri, LTE Direct va permite crearea unor noi tipuri de servicii cum ar fi cele de navigaţie şi orientare, descoperire automată de resurse, informare sau promovare.

Asemănătoare tehnologiilor de care folosesc infrastructurile Wi-Fi, NFC sau Bluetooth precum iBeacon sau CoolTown, LTE Direct are însă avantajul unui consum redus de putere, a unei compatibilităţi (teoretic) universale şi a unei raze foarte mari de acţiune.

Qualcomm afirmă că LTE Direct va permite dezvoltarea unor noi tipuri de servicii în spaţiile publice, cum ar fi magazinele sau aeroporturile, terminalele clienţilor putând descoperi în mod automat resursele oferite de mediul înconjurător şi putând primi informaţii utile în timp real. Deoarece nu este dependentă de o infrastructură, tehnologia LTE Direct va permite şi interconectarea directă între terminale şi schimbul rapid de informaţii, de acest avantaj putând profita unele aplicaţii de mesagerie.

Printre primele companii interesate de LTE Direct se numără Facebook şi Yahoo, acestea testând servicii care vor facilita orientarea în mediul înconjurător sau schimbul de informaţii între utilizatori.

Extensia LTE Direct va fi standardizată undeva către sfârşitul acestui an, primele terminale cu conectivitate LTE compatibile fiind aşteptate să ajungă pe piaţă undeva către finalul anului viitor.

Comentarii

Ultimă oră