Sari la conținut
superleacul-natural-mango

Consumat în multe zone ale lumii, precum merele la noi, mango este unul dintre fructele cele mai cunoscute și apreciate pentru gustul delicios, dar, în același timp, nu sunt deloc neglijabile beneficiile aduse sănătății organismului. Conținând peste 20 de vitamine și minerale diferite, el își merită și denumirile de "regele fructelor", "fructul fericirii" sau "superaliment".

Mango este fructul unui pom tropical, care face parte din aceeași familie cu fisticul și caju-ul, Anacardiacee și genul Mangifera. Arborele de mango își are originea în sudul Asiei, mai precis în Burma și estul Indiei, unde crește de aproape 4.000 de ani. A fost cultivat pentru prima dată în India, apoi, s-a răspândit, mai întâi în Malaezia, estul Asiei, estul Africii și apoi a fost, în cele din urmă, adus în California în jurul anului 1880.

În Africa și Brazilia a fost adus de către exploratorii portughezi, iar cultivarea mango a început în Hawaii și Florida în jurul secolului al XIX-lea. Cele mai multe fructe sunt consumate în SUA și sunt produse în Mexic, Ecuador, Peru, Brazilia, Guatemala și Haiti. În Europa, fructul de mango a fost adus tot de portughezi în secolul al XVI-lea.

În mai multe țări este considerat fructul național, precum în India, Pakistan, Filipine, Bangladesh.

Planta de mango necesită un climat subtropical sau tropical cald, fără perioade de îngheț, deoarece pentru a se dezvolta corespunzător are nevoie de temperaturi medii de aproximativ 25 grade Celsius și o intensitate mare a luminii. Copacii mango sunt, de asemenea, renumiți pentru longevitatea lor, fiind cunoscute exemplare care au o viață de peste de 300 de ani și continuă să dea roade.

Frunzele tinere sunt, de obicei, de culoare roșie, apoi devin culoare verde deschis, care se închide pe măsură ce acestea cresc. Florile apar la terminalele de ramură și emană o substanță volatilă, care poate fi alergenă pentru unii oameni și poate provoca probleme respiratorii.

După înflorire până la maturitatea deplină a fructului este nevoie de 100-150 de zile, potrivit www.organicfacts.net. Fructele proaspete ar trebui să fie cel puțin de aproximativ 4 cm lungime. Forma poate varia între ovală, rotundă sau având un contur asemănător ridichii. Pulpa, acoperită de un înveliș exterior (pericarpul) neted, când fructul este copt devine consistentă asemănătoare cu a piersicii și excesiv de suculentă. Ea are în interior un singur sâmbure de formă ovală.

Unele soiuri de mango nu se colorează în roșu, portocaliu sau galben, ele rămân verzi. Cele verzi sunt populare în multe feluri de mâncare din Thailanda, India și Malaezia. În piețele din India, fructele de mango verzi sunt uscate și transformate în pudră de mango sau amchoor/amchur, care este un foarte popular condiment indian.

sursa: agerpres.ro

Comentarii

Ultimă oră