Sari la conținut

Reîntoarcerea berzelor în ţară, de pe alte meleaguri, mai calde, naşte şi probleme de organizare şi acţiune rapidă. În judeţul nostru, de pildă, societatea Electrica a dispus măsuri speciale ce trebuiesc luate până la sosirea acestor păsări migratoare.

Fără curent, cinci ore.

Marţi sătenii din Şona, Ohaba, Şercaia şi Şinca Veche şi nu vor avea curent electric de dimineaţă de la 9,00 până după amiază, la ora 14,00 pentru ca berzelor ce vor veni aici, ca în fiecare an, să li se monteze pe stâlpii de beton ce susţin firele de curent electric suporţi speciali în care acestea  să îşi poată face cuiburile. Suporţii au două meniri: ocrotirea berzelor, care sunt păsări protejate de legislaţia românească şi cea europeană, şi înlăturarea pericolului de  avarii în alimentarea cu energie electrică a localităţilor.

Mii de berze electrocutate

Dacă berzele nu ar avea  aceşti suporţi pentru cuiburi şi le-ar construi direct pe firele elctrice se pot produce scurt circuite. Scurtcircuitul provocat de berze, spun specialiştii,  cauzează moartea păsării, iar, uneori, din cauza scânteiilor, cuibul poate lua foc, provocând moartea întregii familii. O analiză făcută pe 4000 de berze moarte, din toată Europa, a reieşit faptul că aproximativ 70% au murit în urma electrocutărilor. Electrocutarea se produce şi în timpul migraţiei, mai ales pe stâlpii de medie şi înaltă tensiune.

1000 de suporturi.

Prin folosirea suporturilor speciale, care se montează pe stâlpii de beton, se poate evita contactul direct dintre reţea, cuib şi barză şi se pot preveni situaţiile de scurtcircuitare a reţelelor electrice. În urma colaborării organizaţiilor de protecţia păsărilor cu Compania naţională de distribuţie a curentului electric, în România s-au montat până acum peste 1000 de asemenea suporturi în ultimii opt ani.

Maria Petraşcu

Comentarii

Ultimă oră