Sari la conținut

Până în 2015 toți câinii din Brașov trebuie sterilizați!

sterilizeazati-cainele

2014 va fi anul sterilizării câinilor. Primăria Municipiului Braşov şi Serviciul de Gestionare a animalelor în parteneriat cu Asociaţia Milioane de Prieteni vor desfăşura anul acesta mai multe campanii de sterilizare a câinilor cu sau fără stăpân. Conform legii până în ianuarie 2015 toţi deţinătorii de câini trebuie să-şi sterilizeze animalele sau riscă amenzi între 5000 şi 10.000 de lei. Excepţie de la regulă fac câinii de rasă cu pedigree înregistraţi la Asociaţia Chinologică.

Prima campanie de sterilizare din cele patru programate pentru anul acesta, se va desfăşura în luna aprilie la cele două aziluri de câini din oraş, etape care vor fi însoţite şi de campanii de informare publică.

"Oamenii trebuie să înţeleagă că sterilizând evităm să eutanasiem câinii de pe raza municipiului Braşov. În acest fel facem şi un inventar al numărului de câini pentru că aducând câinele în cele două locaţii, la Stupini şi în Triaj, pentru sterilizare vedem cine îşi asumă acest câine, câinele care este introdus într-un inventar" a declarat George Scripcaru, primarul Municipiului Braşov.

Campaniile se vor realiza cu ajutor Asociaţiei Milioane de Prieteni care doar anul trecut a efectuat 1100 de astfel de proceduri. Cei cu venituri mici care nu-şi permit să-şi sterilizeze animalul la veterinar vor putea să facă acest lucru gratuit în cadrul campaniilor desfăşurate anul acesta.

"Pentru persoanele care au posibilităţi va fi un preţ minim de cheltuială de 50 de lei care să acopere macar o parte din materialele folosite şi să servească pentru ceilalţi câini care nu au pe nimeni şi pentru care nu avem fonduri să îi sterilizăm. Oricum anul trecut am alocat 25 de mii de euro pe care i-am primit de la partenerii noştri din Anglia şi Franţa care au alocat bani pentru sterilizări şi am făcut aceste sterilizări" a spus Cristina Lapis, preşedintele Asociaţiei Milioane de Prieteni.

Campania de sterilizare vizează nu doar câinii deţinuţi de persoane fizice, ci şi pe cei deţinuţi de persoane juridice, în special în zonele platformelor industriale. Câinii care se află pe platformele deţinute de instituţii şi societăţi comerciale, vor fi consideraţi proprietatea respectivelor societăţi şi vor avea acelaşi regim ca şi câinii cu stăpâni. Serviciul de Gestionare a Animalelor şi Asociaţia Milioane de Prieteni vor identifica câini deţinuţi, cu acordul proprietarului, după care câini vor fi identificaţi şi sterilizaţi. Cei ce nu îşi vor steriliza animalele riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

"Referitor la problema sterilizării câinilor cu proprietari de acestă dată noua legislaţie prevede obligaţia proprietarilor sau a deţinătorilor temporari ai acestora să efectueze operaţiunea de identificare a animalului respectiv microciparea acestuia şi sterilizarea lui până cel târziu la data de 1 ianuarie 2015. Neîndeplinirea acestor precederi legale, actul normativ stipulează clar amenzi foarte mari" a adus precizări   Flavius Bărbulescu director Serviciul de Gestionare a Animalelor.

Pentru înscriere pe listele de programare se poate suna la Serviciul Public de Gestionare a Animalelor la nr de telefon 0268 547815 sau la Asociaţia „Milioane de Prieteni” la numărul  0268 471202. În paralel, activitate de strângere a câinilor fără stăpân de pe domeniul public şi cazarea acestora într-unul din cele două adăposturi, va continua.

Comentarii

Ultimă oră