Sari la conținut

Spitalul Orăşenesc din Rupea, îngropat în datorii

spitalul-orasenesc-din-rupea-ingropat-in-datorii

Spitalul Orăşenesc din Rupea are mari probleme financiare şi se confruntă cu o lungă listă de datorii. De luni de zile furnizorii de servicii şi utilităţi nu au fost plătiţi şi astfel spitalul a rămas fără gaz metan din cauza unor facturi nechiatate din februarie 2011. Şi se pare că problemele au fost ţinute sub preş de managerul unităţii pentru că acestea au ieşit la iveală abia după un control al Prefecturii şi al reprezentanţilor de la Casa de Asigurări de Sănătate. Mai mult prefectul spune că directorul ar fi dat mai multe declaraţii prin care susţinea că unitatea ar fi la zi cu plăţile.

Despre situaţia de la Spitalul din Rupea, Prefectura a aflat de la furnizorul de gaz. Imediat reprezentantul guvernului în teritoriu a cerut un control la unitate. Astfel reprezentanţii prefecturii şi ai Casei de Asigurări de Sănătate au constatat că începând cu anul 2011 unitatea sanitară a început să se acumuleze datorii către furnizorii de servicii şi utilităţi în valoare de peste 830 000 de lei. În tot acest timp din partea conducerii unităţii spitaliceşti semnalele erau de bine. În toată această perioadă, în fiecare lună, către Trezorerie,  se menţiona că nu există datorii restante la furnizorii de utilităţi, iar sumele alocate de CASJ Braşov s-au folosit doar pentru acoperirea cheltuielilor salariale.

"Am  solicitat printr-un ordin al prefectului un control împreună cu Casa de Asigurări şi a Instituţiei prefectului, descoperind şi acele declaraţii în fals. Consider că dacă acele declaraţii nu ar fi fost date de către directoare către trezorerie, problema ar fi fost rezolvată la data respectivă, anul trecut" a declarat  Mihai Mohaci,  prefectul Braşovului

"În prezent bolnavii nu mai au condiţii optime de căldură şi hrană. De asemenea îngrijirile sunt deficitare din cauza lipsei personalului sau a unor condiţii tehnice deficitare" a spus  dr Călin Răuţia, director CAS Brasov.
Am încercat să aflăm de la managerului Spitalului cum s-a ajuns la acestă situaţie însă nu a răspuns la niciunul din apelurile noastre telefonice.

Trebuie menţionat faptul că spitalul îşi asigură finanţarea în proporţie de 80% de la CAS Brasov, aproape 8% de la DSP şi aproape 14% de la bugetul local al Primăriei Rupea..


În perioada 2011-2012 Consiliul Judeţean nu a alocat fonduri Spitalului din Rupea pentru că nu a primit nicio solicitare în acest sens. La intervenţia verbală a unui consilier judeţean, în ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, s-au solicitat fonduri pentru spital şi s-a decis alocarea sumei de 950 de mii de lei în limita identificării resurselor financiare.   Spitalul Orăşenesc Rupea este unitatea sanitară vitală pentru locuitorii din zonă, deservind 40000 de oameni. "Practic, prin inconştienţa sau rea-voinţa managerului aceştia sunt puşi în situaţia de a nu avea acces la minimul de servicii medicale, sunt lăsaţi în voia sorţii, sunt nevoiţi să apeleze la practici băbeşti, au fost deconectaţi de la civilizaţie." se arată într-un comunicat transmis de Instituţia Prefectului.

Comentarii

Ultimă oră