Sari la conținut

„Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine”

speciali-pe-patine-luam-viteza-spre-starea-de-bine-

12 tineri cu dizabilități intelectuale vor face o demonstrație pe role și patine la Brașov, în cadrul primului program de antrenamente și competiții din România dedicat acestora

Începând cu luna august a anului trecut, 54 de sportivi Special Olympics din 5 orașe, printre care și Brașov, s-au antrenat intens pe role și patine pentru a participa în luna februarie 2020 la primul Campionat Național de Patinaj al Special Olympics.

„Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine” reprezintă primul program de antrenamente și competiții din România de patinaj (role, viteză, artistic și viteză gheață) pentru 54 de persoane cu dizabilități intelectuale din București, Timișoara, Cluj, Brașov și Galați. Cu aceeași ocazie, va fi creat primul Ghid de Patinaj Adaptat și se vor organiza 5 demonstrații locale în mijlocul comunităților și primul Campionat Național Special Olympics de Patinaj pentru aceștia.


   Scopul acestui program este de a demonstra abilitățile persoanelor cu dizabilități intelectuale, puterea transformatoare a sportului, dar și beneficiile majore pe care acesta le aduce asupra stării de sănătate. În plus, se va putea remarca evoluția persoanelor cu diazbilități intelectuale, respectiv cele care au un coeficient de inteligență mai mic de 70.

 Prima demonstrație de role a sportivilor Special Olympics România are loc la Brașov, în data de 14 ianuarie 2020, la Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane. Pe role vor fi 9 tineri sportivi, majoritatea de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă. Mai apoi, pe 15 ianuarie 2020, va avea loc demonstrația de patinaj pe Patinoarul Olimpic, unde 3 tineri din Brașov s-au antrenat în cadrul acestui proiect.

Antrenorii voluntari de la Brașov sunt prof. Univ. Dr. Elena Balint de la Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane, Adriana Dumitrașcu, profesor de sport la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, în timp ce Ana Ionescu și Simona Pungă i-au ajutat pe tineri să patineze.

În cadrul proiectului vor participa și alte peste 400 de persoane, printre care se numără antrenorii, membrii de familie, voluntarii (studenți, elevi de liceu, profesori de sport) și membrii comunităților.

Proiectul „Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine” este derulat de Special Olympics România și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, nedreptății și intoleranței.

Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilități la nivel mondial. Dizabilitatea intelectuală trece dincolo de rase și etnii, nivel de educație, statut social sau economic, putând apărea în orice familie. În România din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.

Comentarii

Ultimă oră