Sari la conținut

Site interactiv pentru bolnavii de cancer, lansat la Braşov

Situaţia bolnavilor de cancer rămâne critică, spun reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România care s-au reunit în acest weekend la Braşov. 40 de citostatice ieftine lipsesc în continuare pe piaţa românească. Singura veste bună este că în cadrul adunării generale a asociaţiilor a avut loc lansarea oficială a unui site interactiv (www.pacientcancer.ro) care îşi propune să dea o mână de ajutor tuturor pacienţilor bolnavi de cancer.

În statele civilizate astfel de site-uri sunt create şi administrate de Ministerele de Sănătate, la noi nu există până în acest moment un asemenea portal, cel puţin nu unul al  ministerului de resort. Site-ul  a fost creat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România şi îşi propune să îi ajute pe pacienţii bolnavi de cancer cu toate informaţiile de care aceştia au nevoie ţinând cont şi de faptul că România este pe ultimul loc din Europa la informarea cetăţenilor despre sănătate.

"Site-ul îi va ajuta să înţeleagă, în primul rând, care este organismul afectat, care sunt opţiunile de tratament, care este modul de a naviga prin sistemul de sănătate din România, care este un sistem foarte complicat pentru toată lumea, cum ajunge la specialist, care sunt cele mai bune clinici din România care pot să îi ofere tratamentul corespunzător" a adus precizări Adrian Lipaşcu, vicepreşedintele FABC. Si asta nu este tot, site-ul (www.pacientcancer.ro) este o platfomă interactivă unde pacienţii vor putea dialoga atât cu medici specialişti, cât şi cu alte persoane diagnosticate cu aceeaşi boală nemiloasă. În tot acest timp situaţia bolnavilor de cancer din România rămâne în continuare critică.


Bolnavii de cancer, în pericol. "40 de citostatice lipsesc de pe piaţa românească, citostatice ieftin. Dar aceste citostatice sunt de neînlocuit în scheme de tratament şi în momentul de faţă medicii fac eforturi deosebite să ne ţină în viaţă improvizând uneori acolo unde lipsesc medicamentele" a declarat Cezar Irimia, preşedinte FABC.  Şi o astfel de situaţie îi este extrem de cunoscută braşovencei Gina Bulancea, pacient bolnav de cancer cu recidivă, dar şi multor pacienţi ca ea. "După recidivă, după 7 operaţii, a trebuit să mă opresc din muncă, că nu s-a mai putut, în acest context sunt în pensie de boală dar plătesc asigurări de sănătate chiar şi în acest moment. Deci am muncit 37 de ani, plătesc asigurări sociale şi în acest moment cu toate acestea medicamente NU AM" a spus Gina Bulancea, pacient. În urma întâlnirii de la Braşov se va înainta o scrisoase deschisă Ministerului Sănătăţii prin care se va cere public comunicarea datei când medicamentele lipsă vor fi aduse în România de compania statului,  dar şi soluţii de rezolvare a situaţiei pacienţilor până când acestea vor fi din nou de găsit pe piaţa românescă. S.F.

Comentarii

Ultimă oră