Sari la conținut

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt sărbătoriţi pe 8 noiembrie

sfintii-arhangheli-mihail-si-gavriil-sunt-sarbatoriti-pe-8-noiembrie

În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinsteşte Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil şi a tuturor „Puterilor cereşti cele fără de trupuri”. Deci, pe 8 noiembrie nu îi prăznuim doar pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ci pe toate cetele îngereşti care nu s-au despărţit de Dumnezeu.


   Cu toate acestea ne-am obişnuit să îi menţionăm, pe 8 noiembrie, în special pe Mihail şi Gavriil.


  Ortodocşii şi greco-catolicii îi celebrează laolată. Astăzi avem aşadar o mare sărbătoare creştină: cea a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, căpeteniile cetelor de îngeri.


   Cu toţii am auzit de îngeri şi avem încrederea că există câte unul, protector pentru fiecare dintre noi! Pe 8 noiembrie este sarbătorit întregul sobor al îngerilor. Iar ca reprezentativi sunt Arhanghelii Mihail şi Gavriil, mai presus de sfinţi, căpetenii ale cetelor de îngeri.


  Spre deosebire de sfinţii obişnuiţi, arhanghelii şi îngerii nu au viaţă pământească.


   Cărţile sfinte vorbesc despre ei ca fiind creaţi încă înainte de facerea lumii. Pe atunci erau Heruvimi, mesageri ai Domnului. Apoi Arhanghelii au devenit păzitori ai oamenilor, de la naştere până la moarte. Îngerii se roagă pentru sănătatea oamnenilor, îi feresc de rele şi le stau alături la judecata de apoi.


   Iar Mihail şi Gavriil sunt foarte respectaţi şi cinstiţi. Nu e biserică în care să nu fie icoane care le sunt dedicate, iar pe uşile altarelor stăjuiesc de regulă imaginile celor doi: Mihail pe uşa dinspre nord, iar Gavriil, pe cea dinspre sud. În toate imaginile Mihail şi Gavriil sunt înaripaţi şi au săbii , drept simbol al binelui în faţa răului. Se spune că ei calăuzesc sufletele spre bine şi mijlocesc rugile credincioşilor. Mai mult decât atât, ei sunt călăuzele sufletelor celor adormiți în drumul lor spre Rai.

În limba ebraică, numele Sfântului Arhanghel Mihail înseamnă "Cine este ca Dumnezeu?". Arhanghelul Mihail este considerat căpetenia oştilor cereşti-îngereşti, acela care, la sfârşitul lumii, va lupta cu diavolul şi despre care se spune că nu stă în Rai decât în Vinerea Mare şi de Paşti, în restul timpului fiind în misiune pe pământ.


  Se spune că Sfântului Arhanghel Mihail, luptă continuu cu răul şi forţele răului, veghează la capul bolnavilor, dar aduce şi liniştea şi înţelegerea în case şi în familii. Este protectorul călugărilor, al negustorilor, dar şi al marinarilor. Oamenii săraci, cu mulţi copii, îl consideră naş pe Arhanghelul Mihail şi i se roagă pentru sprijin.


  În limba ebraică, Gavriil înseamnă „bărbat-Dumnezeu”. Numele său a conţinut concentrat vestea că Dumnezeu când va veni se va face bărbat, că va asuma firea omenească. Gavriil este arhanghelul bunelor vestiri. El le-a vestit lui Ioachim şi Anei, că o vor avea pe Maria, deşi erau bătrâni. De asemenea, Arhanghelul Gavriil a vestit-o pe Fecioara Maria că îl va naşte pe Iisus, Gavriil a rostit cel dintâi numele lui Isus Hristos şi l-a înştiinţat pe Zaharia de naşterea fiului lui, Înaintemergatorului, Ioan Botezătorul. În plus le-a vestit păstorilor că în Bethelem s-a născut Mesia.


  Gavriil e aducător de veşti bune, uşurează exprimarea şi comunicarea, aduce pace şi înţelegere şi ne ajută să uităm şi să iertam. Sfântul Gavriil ocroteşte fecioarele, mamele şi pruncii şi duce rugăciunile la Dumnezeu.


   Pentru ca atât Sfântul Mihail, cât și Sfântul Gavriil sunt văzuți ca păzitori ai oamenilor de la naștere până la moarte, în credința populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viața de Apoi. Aceasta, pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinți participă și la Judecata de Apoi. Se spune că pentru a-ţi asigura lumina pe lumea cealaltă, e bine să nu uiţi să aprinzi o lumânare pe 8 noiembrie şi să te rogi la Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

In viziunea populara, Arhanghelii sunt patronii casei, ard păcatele omeneşti şi purifică, prin post şi rugăciune, conştiintele. Se crede, de asemenea, ca aceştia îi însoţesc pe oameni pe tot parcursul vieţii, de la naştere şi până la moarte, rugându-se neîncetat lui Dumnezeu pentru sănătatea lor.


   De Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, cine nu se spune acestei reguli fiind sortit să aibă parte de mare chin înaintea morții.


  Totodată, Arhanghelii sunt considerați în regiunile de munte drept ocrotitori ai oilor, așa ca în această zi, se face o turtă din făină de porumb, simbol al fertilității. Dacă turta cade cu fața în sus, atunci ciobanii vor avea parte de miei, dacă ea cade cu fața în jos, atunci înseamnă că oile vor fi sterpe.


  Ziua de 8 noiembrie este totdeauna un hotar între toamnă şi iarnă. Mihail are rolul de opri venirea bruscă a anotimpului rece. Sărbătoarea mai este denumită în tradiţia populară şi „vara arhanghelilor". După această sărbătoare se spune că urmează câteva zile de vreme frumoasă şi caldă.

Potrivit statisticilor peste 1.300.000 de români poartă numele Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi sunt sarbatoriţi astăzi.
   Dintre românii aniversaţi astăzi cei mai mulţi sunt bărbaţi, cam 750.000. Dar avem şi aproape 600 de mii de sărbătorite!


   Dintre bărbaţii sarbatoriţi, majoritatea poartă numele de Mihai şi apoi urmează Gabriel. Majoritatea femeilor care îşi sărbătoresc onomastica astăzi poartă numele de Mihaela, iar apoi urmeză Gabriela.


  Şi aproape 40.000 de braşoveni poartă numele sfinţilor Mihail şi Gavriil. Potrivit Direcţiei Judeţene Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Braşov, în judeţul Braşov sunt de 38.490 persoane care îşi sărbătoresc astăzi ziua de nume. Dintre acestea 17.583 de femei şi 20.907 sunt bărbaţi.

Aşadar ţinând cont că în multe case de români este astăzi mare sărbătoare, le urăm şi noi celor ce-şi aniversează ziua onomastică şi poartă numele Sfinţilor Mihail şi Gavriil, multă fericire, o viaţă petrecută cu lumină în suflet, noroc, sănătate, satisfacţii şi împliniri! LA MULŢI ANI Mihaela, Mihai, Gabriela, Gabriel, Mişu, Michi, Gabi, Găbiţă, Găbiţa!

Comentarii

Ultimă oră