Sari la conținut

Sfatul psihologului: Cum putem scăpa de temeri

sfatul-psihologului-cum-putem-scapa-de-temeri

Dacă în trecut au existat experienţe neplăcute care v-au marcat în mod negativ existenţa şi purtaţi în continuare un scut chiar dacă nu mai sunt motive de teamă, acest lucru contribuie semnificativ la materializarea realităţii pe care o trăiţi.

Datorită fricii pe care aţi dobândit-o din experienţele de viaţă, sunteţi excesiv de precaut în timpul unor evenimente, iar acest lucru vă împiedică să vă atingeţi scopurile, să evoluaţi. Din acest motiv, mintea noastră, este nevoită să dezvolte mecanisme de apărare prin care să învingă această luptă interioară. Datorită sentimentului de frică, apar obstacole mentale cum ar fi: vorbitul în public care se situează pe primul loc în topul lucrurilor de care oamenii se tem, iar teama de moarte se clasează pe locul şase. în faţa unei ameninţări, oamenii au trei modalităţi de a reacţiona: încremeneşte, fuge sau luptă. Frica apare la nivel mental în mod inconştient, provocând în creier un fel de reacţie în lanţ. Frica se poate manifesta de la un anume stimul: un zgomot puternic, un animal, un eveniment deosebit, ajungând să influenţeze şi unele părţi ale corpului, provocând ritm cardiac crescut, o respiraţie sacadată. Un singur gând negativ ne face rău atât nouă cât şi Universului. Starea de frică constanta blocheze celulele sistemului imunitar până la şase ore.

Putem spune că mecanismul conştiinţei funcţionează foarte simplu după proverbul: “De ce ţi-e frică nu scapi”, adică prin materializarea fricilor pe care le avem.

Dacă obişnuim să ne gândim că ceilalţi vor doar să profite de noi, atunci vom crea acel context în viaţa noastră astfel ca ceilalţi să aibă de câştigat, iar noi să ne dovedim că am avut dreptate şi să intrăm în rolul de victimă. Suntem arhitecţii propriei minţi pe care o hrănim cu convingerile şi temerile noastre.

Dacă devenim conştienţi de acest mecanism, ne putem recrea propria realitate, ne putem schimba destinul. în unele situaţii starea de frică ne poate salva viaţa, iar în altele sunt doar ipoteze care creeză bariere în faţa dezvoltării personale sau profesionale.

De noi depinde dacă suntem într-un proces de evoluţie spirituală sau dimpotrivă, de involuţie.

Un pas important în eliberarea de frică este să devenim curajoşi, să spargem tiparele temerilor noastre, să primeze dorinţa de a ne atinge idealurile.

E important să privim spre temerile noastre cu răbdare şi acceptare: cînd apare teama că partenerul de viaţă mă poate părăsi, să iau în calcul şi faptul că voi rămâne o persoană minunată, atrăgătoare şi încrezătoare chiar şi în acest context. Curajul, puterea, şi încrederea în sine sunt trei ingrediente care ne ajută să ne domolim fricile.

Un alt aspect important în procesul de vindecare de fricile noastre este să fim concreţi, specifici, la obiect, să activăm butonul antifrica şi să derulăm opţiunile. Pentru a putea creea o punte de legătură cu temerile noastre, este important să le aducem în faţa noastră, să lucrăm cu ele, iar acest demers îl putem face singuri sau cu ajutorul unui specialist.

Vă propun în acesta săptămână: să ne controlăm gândurile şi emoţiile; azi, să fim mai conştienţi de ceea ce ne împiedică să evoluăm!

Faceţi un angajament cu propria persoană chiar acum: identificaţi o latură a vieţii care este cuprinsă de teamă şi preluaţi controlul!

Întrebaţi-vă: De câţi ani, săptămâni, mă tem de lucru acesta? Îmi aparţine această frică sau este o frică indusă de o altă persoană? Notaţi pe o hârtie răspunsurile care vă vin prima dată în minte, apoi paşii pe care sunteţi dispus să-i faceţi în următoarele săptămâni.

Fiţi blând cu propria persoană, mângâiaţi acel om rănit atâta vreme, cu vorbe încurajatoare!

Succes şi curaj!

Camelia Bolocan, psiholog-psihoterapeut adlerian, autonom

Specialist în psihoterapie şi consiliere psihologică pentru copii, adolescenţi şi părinţi

Telefon - 0745.356.801

psihologterapeutbv@gmail.com

Comentarii

Ultimă oră