Sari la conținut
sfatul-cardiologului-teama-de-operatie

Teama de operaţie este  nejustificată! Asta spun medicii cardiologi, care afirmă că mortalitatea în chirurgia cardiacă a scăzut foarte mult în ultima perioadă. Risc de mortalitate au de fapt bolnavii cu multiple afecţiuni şi la alte organe, în afară de inimă.

Dr. Narcis Filipescu, chirurg cardiovascular la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov: “E o teamă nejustificată. Evident, cea mai mare spaimă este cea de moarte. Chirurgia cardiacă are faima unei chirurgii grele, chirurgie cu mortalitate. Însă mortalitatea nu este deloc mare, așa cum am putea crede: mortalitatea generală în chirurgia cardiacă este de 3%. În acești trei la sută intră toate tipurile de intervenții chirurgicale: intervenții coronariene, intervenții valvulare, intervenții de reconstrucție ventriculară, disecții de aortă, practic intră toată patologia. Evident, această mortalitate poate fi defalcată și pe tipul de intervenție. De exemplu, intervențiile de by-pass coronarian au cea mai mică mortalitate din chirurgia cardiacă. Mortalitatea este sub 1%. În acest 1% sunt incluşi bolnavii foarte dificili, cu multiple afecţiuni pe diferite organe, cum ar fi, de exemplu, la nivelul plămânilor sau rinichilor.”

Cardiologii spun că şi teama de durere este nejustificată, pentru că în primele 2-3 zile, pacienţii nu resimt nici o durere, cel puţin nu în terapia intensivă, pentru că se folosesc medicamente, derivate din morfină, care duc la dispariţia totală a durerilor. Acestea pot apărea în următoarele zile postoperator, dar atunci se face trecerea de la medicamentele puternice, adică morfină, la analgezice şi antiinflamatoare.

Ce înseamnă, însă, chirurgia cardiovasculară?

“Chirurgia cardiovasculată cuprinde două specialități într-una singură. Chirurgia cardiacă este chirurgia care se ocupă de inimă propriu-zis, adică chirurgia coronariană, chirurgia valvulară (operațiile de protezări valvulare, plastii valvulare), chirurgia malformațiilor cardiace, chirurgia aortei ascendente și a crosei aortice. Chirurgia cardiacă este o specialitate complexă ce presupune conlucrarea în echipă a unui număr important de specialiști atât în sala de operație (chirurgi, anesteziști, perfuzioniști) cât și în afara ei - chirurgi, reanimatori, cardiologi, cardiologi intervenționiști, electrofiziologi.  Chirurgia vasculară se ocupă cu toate arterele în afara aortei ascendente și a crosei aortice - practic tot ce pleacă de la crosa aortei în jos este chirurgie vasculară - este  vorba de chirurgia carotidei, chirurgia vaselor extremităților periferice, chirurgia aortei abdominale plus patologia venoasă.Toate aceste intervenții se realizează cu succes și în clinica noastră” explică dr. Narcis Filipescu, chirurg cardiovascular la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov.

Spitalul de cardiologie Clinicco Braşov

Cardiologie Intervenţională
       Electrofiziologie şi dispozitive implantabile
       Chirurgie cardiovasculară
       Str. Şcolii nr. 8 Braşov,
       Recepţia Clinicco: 0268 44 55 44
       Internări Clinicco: 0733 008 195
       E-mail: cardiologie@clinicco.ro
       http://www.clinicco.ro/servicii-medicale/cardiologie

Comentarii

Ultimă oră