Sari la conținut

Sfatul cardiologului: Sfaturi practice pentru cardiaci pe timpul iernii

sfatul-cardiologului-sfaturi-practice-pentru-cardiaci-pe-timpul-iernii

Iarna este un sezon sensibil pentru cei care suferă de boli cronice, printre care și bolnavii cardiaci. Scăderea presiunii atmosferice, temperaturile scăzute şi creşterea umidităţii aerului accenuează  anumite suferinţe deja existente. La asta se adaugă şi lumina naturală insuficientă, dar şi un sistem imunar mai slăbit. Cei care suferă de boli cardiovasculare trebuie să aibă grijă deosebită, pentru că se ştie: iarna creşte riscul de infarct. Atunci când temperaturile sunt scăzute sau când se face o trecere de la cald la foarte frig, vasele de sânge se contractă, ceea ce îngreunează capacitatea inimii de a pompa sângele în corp. De asemenea, la frig, vâscozitatea sângelui este mai ridicată şi ritmul cardiac creşte.

Potrivit Ioanei Pop, medic primar cardiolog la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov, “frigul este un factor predispozant pentru creșterea tensiunii arteriale, a frecvenței cardiace și de asemenea, crește riscul de formare de cheaguri. Nu doar frigul în sine accentuează riscul cardiovascular cât mai ales activitățile asociate sezonului rece: deszăpezirea sau chiar sporturile de iarnă. Tot acum creste și frecvența infecțiilor respiratorii și riscul de hipotermie, în special la persoanele vârstnice”.

Ce ne recomandă specialiștii, așadar, pentru a ne menține o bună sănătate pe timpul perioadelor cu ger?

“Este foarte importantă efectuarea vaccinului antigripal, care protejează de tulpinile agresive de gripă, potențial fatale unui bolnav cardiac cronic. Totodată, nu trebuie să ieșim din casă în perioadele cu frig mare fără a fi îmbrăcați adecvat, nu trebuie să efectuăm eforturi fizice decât în limita toleranței. Este foarte important să urmăm cu rigurozitate administrarea medicației recomandate de către medicii specialiști. De asemenea, trebuie evitat consumul de alcool înainte de expunerea la frig deoarece crește riscul de hipotermie”, recomandă medicul Ioana Pop, medic primar cardiolog la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov.

Nu doar pe timpul iernii, dar mai ales atunci, este importantă menținerea unei vieți echilibrate pentru o inimă și sănătate bune: este indicat renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool, consumul multor fructe şi legume proaspete şi menținerea unei greutăți corporale normale. De asemenea, este foarte important de menţinut glicemia la cote normale şi de verificat regulat tensiunea arterială.

Spitalul de cardiologie Clinicco Braşov

Cardiologie Intervenţională
       Electrofiziologie şi dispozitive implantabile
       Chirurgie cardiovasculară
       Str. Şcolii nr. 8 Braşov,
       Recepţia Clinicco: 0268 44 55 44
       Internări Clinicco: 0733 008 195
       E-mail: cardiologie@clinicco.ro
       http://www.clinicco.ro/servicii-medicale/cardiologie

Comentarii

Ultimă oră