Sari la conținut

Sfatul cardiologului: Moartea subită la sportivi

sfatul-cardiologului-moartea-subita-la-sportivi

Moartea subită la sportivi, chiar dacă este un eveniment rar, are întotdeauna un impact puternic negativ asupra populaţiei şi comunităţii medicale atât pentru că survine la indivizi tineri, aparent sănătoşi cât şi datorită mediatizării intense.

Multă vreme s-a presupus că moartea subită este cauzată de infarctul miocardic chiar dacă nu au existat dovezi care să susţină această ipoteza. Acum se ştie că cel mai frecvent mecanism este cel aritmic (aritmii ventriculare maligne) ce survine în cadrul unor boli congenitale sau dobândite ce nu au fost sau nu au putut fi diagnosticate la timp. În ultimul timp aplicarea programelor de screening pentru boli cardiovasculare înainte de angajarea într-o activitate sportivă intensă a crescut,  iar indivizii identificaţi cu anomalii, cu risc crescut de moarte subită, sunt excluși din sportul competiţional.

“Moartea subită, oricât de puțin ne place să auzim asta, poate fi primul simptom al unei boli cardiace. Moartea subită este încetarea activității mecanice a inimii. Cei care se află în preajma sportivilor, fie că e vorba de antrenori, de aparținători etc., trebuie să știe cum să resusciteze un pacient. Dacă se intervine de urgență, în 3-4 minute, pacienții cu moarte subită pot fi salvați cu mijloace adecvate resuscitării”, spune dr. Sorin Micu, medic primar cardiolog, doctor în științe medicale la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov.

Moartea subită ce survine în timpul efortului intens şi susţinut este de cele mai  multe ori prima manifestare a unei boli cardiovasculare. Incidenţa morţii subite este estimată între 0,5-2/100 000 persoane pe an. Chiar dacă cele mai multe decese s-au înregistrat între jucătorii de basket şi fotbal nu s-a dovedit  vreo legătură între tipul sportului practicat şi riscul de evenimente cardiovasculare. Cele mai frecvente cauze ale morții subite la sportivi sunt reprezentate de boli precum fibrilația ventriculară, care apare în 70% din cazuri, bradiaritmiile severe, disociația electromecanică, cardiomiopatia hiperttofică, cardiopatia ischemică.

“Evaluarea cardiacă este obligatorie înaintea înrolării într-o activitate sportivă competiţională cel puţin printr-o anamneză atentă şi evaluare fizică amănunţită. Chiar dacă ECG şi ecocardiografia rămân opţionale ele sunt utile în detectarea multor anomalii şi în selectarea cazurilor ce necesită explorări suplimentare. Reevaluarea sportivilor trebuie făcută periodic la 2 ani. Chiar dacă moartea subită este un eveniment rar, impactul devastator pe care îl are această, justifică descalificarea tinerilor din activităţile competiţionale dacă există suspiciunea riscului de evenimente cardiovasculare majore”, este de părere dr. Sorin Micu, medic primar cardiolog, doctor în științe medicale la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov.

Spitalul de cardiologie Clinicco Braşov

Cardiologie Intervenţională
       Electrofiziologie şi dispozitive implantabile
       Chirurgie cardiovasculară
       Str. Şcolii nr. 8 Braşov,
       Recepţia Clinicco: 0268 44 55 44
       Internări Clinicco: 0733 008 195
       E-mail: cardiologie@clinicco.ro
       http://www.clinicco.ro/servicii-medicale/cardiologie

Comentarii

Ultimă oră