Sari la conținut
sfatul-cardiologului-dieta-si-miscare

Este cunoscut faptul că sărbătorile de iarnă aduc, pe lângă bucurie şi clipe de relaxare alături de cei dragi, şi acumulare de kilograme din cauza consumului alimentelor preparate în stil tradiţional (alimente de origine animală în principal, bogate în calorii (o săptămâna de excese culinare de 3000-5000 de calorii duc la acumularea de 3-5 kg) şi întreruperea activităţii fizice (stat mai mult la televizor, pe scaun în jurul mesei împreună cu familia sau prietenii). Împreună cu creşterea ponderală apare şi senzaţia de prea plin şi o stare de oboseală aparent inexplicabilă, având în vedere perioada de vacanţă pe care o traversăm. Pentru a scăpa de aceste neplăceri este necesar să acţionăm pe două direcţii: modificarea stilului de alimentaţie și reluarea activităţii fizice.

Dr. Ioana Prahoveanu, medic specialist recuperare medicală – balneofizioterapie la Spitalul de Cardiologie Clinicco: “în ceea ce priveşte dieta, este bine de reţinut că nu trebuie să ne înfometăm pentru a slabi (s-a constatat că o dietă sub 1000 de calorii pe zi încetineşte metabolismul), că se pot lua 3 mese pe zi şi două gustări între mese, la ore fixe, masa cea mai copioasă fiind recomandată a fi cea de dimineaţă când arderile metabolice sunt mai intense. Se va evita folosirea prăjirii alimentelor- preferabil să se gătească prin coacere sau la abur. Dimineaţa se poate începe cu o cană de ceai cald cu puţină lămâie. Fructele se pot consuma în cantitate mai mică, la 1-2 ore înainte sau după masă, dar până în ora 15. Este de evitat consumul la masa de seară de carbohidraţi de genul orez, pâine, paste, mămăligă. Cina trebuie să conţină o carne slabă (pui sau pește slab) cu o garnitură din salată de sezon. Seara, după ora 18 este bine să nu mai mâncăm deoarece tot ce consumăm ca aliment în combinaţie cu odihna de noapte va duce la creştere în greutate. Important este ce şi cât mâncăm (se reduc porţiile la jumătate), iar apoi câtă activitate fizică depunem “

În ceea ce priveşte mişcarea, se ştie că este cea mai eficientă metodă de ardere a caloriilor, în combinaţie cu o dietă corespunzătoare dând rezultate foarte bune în procesul scăderii în greutate.

 “Activitatea fizică- mişcarea, trebuie să ţină cont de gradul de antrenament al persoanei, de activităţile zilnice pe care le desfăşura anterior şi de obiectivele pe care le are persoana respectivă. Important de reţinut este că revenirea la activitatea fizică se va face gradat, nu brusc, cu un ritm şi intensitate uşoare- medii, poate sub cele la care era antrenată persoana înaintea sărbătorilor, şi se vor creşte progresiv în funcţie de modul de răspuns al organismului.  Studiile au arătat că plimbări în aer liber, mişcare susţinută la intensitate moderată, în care sunt arse 90-110 calorii, reduc riscul de mortalitate prematură cu 15-30%. Şi tot studiile au arătat că după 20-30 minute celulele grase- adipocitele încep să îşi mobilizeze depozitele grase. Se poate practica orice tip de mişcare, atât la domiciliu, la sala de sport şi în aer liber, ţinând cont de condiţia fizică a fiecăruia pentru a evita din prea mult zel efectul de supraantrenament cu repercusiuni negative asupra organismului, mai ales la cei vârstnici. În aer liber se pot face plimbări de cca 30 min în ritm uşor- moderat, alergări- cu viteză moderată de cca 9 km/h, patinaj, ski,  pe teren acoperit - tenis, volei, baschet, ciclism pe bicicletă statică (cca 1 ora în regim de 10-12 km/h), înot la bazin (cca 45 min în ritm propriu”, spune Dr. Ioana Prahoveanu, medic specialist recuperare medicală – balneofizioterapie la  Spitalul de Cardiologie Clinicco.

Spitalul de cardiologie Clinicco Braşov

Cardiologie Intervenţională
       Electrofiziologie şi dispozitive implantabile
       Chirurgie cardiovasculară
       Str. Şcolii nr. 8 Braşov,
       Recepţia Clinicco: 0268 44 55 44
       Internări Clinicco: 0733 008 195
       E-mail: cardiologie@clinicco.ro
       http://www.clinicco.ro/servicii-medicale/cardiologie

Comentarii

Ultimă oră