Sari la conținut

Sfatul cardiologului: Cafeaua, bună pentru inimă?

sfatul-cardiologului-cafeaua-buna-pentru-inima-

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume şi adesea au fost luate în discuţie efectele ei negative asupra sistemului cardiovascular. Consumul acut de cafea sau de băuturi ce conţin cofeină poate creşte indexul cardiac şi tensiunea arterială, precum şi să activeze sistemul nervos simpatic la consumatorii ocazionali de cafea. Acest lucru nu este valabil în cazul celor care consuma cu regularitate cafea.

“In ceea ce priveşte accidentul vascular cerebral, studiile au evidenţiat o relaţie inversă între consumul de cafea şi incidenţa acestuia, concluzia acestora fiind că, în special la femei, consumul de cafea poate chiar reduce uşor incidenţa accidentului vascular cerebral. De asemenea, câteva studii recente au evidenţiat faptul că nu se poate stabili o asociere între consumul de cafea şi apariţia fibrilaţiei atriale”, Ioana Pop, medic primar cardiolog la spitalul de Cardiologie Clinicco Braşov.

Cafeaua şi tensiunea arterială

Unul dintre cele mai studiate efecte ale consumului de cafea, însă, a fost cel legat de influenţa acesteia asupra tensiunii arteriale şi de rolul cafelei în apariţia hipertensiunii. Au fost efectuate numeroase studii, care au inclus un număr mare de pacienţi şi care au aratat faptul că, un consum regulat de cafea nu creşte riscul de apariţie a hipertensiunii, motiv pentru care ghidurile europene şi americane de tratament al hipertensiunii nu mai restricţionează consumul de cafea la pacienţii hipertensivi.

“Evidenţele ştiinţifice, au arătat faptul că, un consum moderat de cafea nu creşte riscul de boală coronariană ischemică sau de accident vascular cerebral. De asemenea, consumul regulat de cafea nu creşte incidenţa hipertensiunii arteriale, iar preparată în anumite condiţii nu influenţează negativ metabolismul lipidic şi poate avea efecte benefice asupra metabolismului glucidic”, este de părere Ioana Pop, medic primar cardiolog la spitalul de Cardiologie Clinicco Braşov .

În concluzie, un consum moderat de cafea – unde cuvântul cheie este moderat – nu creşte riscul de boală coronariană ischemică sau de accident vascular cerebral. Mai mult, la femei consumul de cafea este asociat cu o scădere a riscului de accident cerebral.

Mai multe detalii găsiţi aici

Spitalul de cardiologie Clinicco Braşov

Cardiologie Intervenţională

Electrofiziologie şi dispozitive implantabile

Chirurgie cardiovasculară

Str. Şcolii nr. 8 Braşov,

Recepţia Clinicco: 0268 44 55 44

Internări Clinicco: 0733 008 195

E-mail: cardiologie@clinicco.ro

http://www.clinicco.ro/servicii-medicale/cardiologie

Comentarii

Ultimă oră