Sari la conținut

Seria decernării Premiilor Nobel a continuat cu distincţia pentru chimie

seria-decernarii-premiilor-nobel-a-continuat-cu-distinctia-pentru-chimie

Premiul Nobel pentru Chimie 2016 a fost obţinut de o echipă formată din francezul Jean-Pierre Sauvage, scoţianului James Fraser Stoddart şi olandezul Ben Feringa, creatorii celor mai mici vehicule, la nivel molecular.

Din nou Premiul Nobel 2016 ( de data aceasta pentru chimie) s-a împărţit la trei.

Premiul Nobel pentru Chimie 2016 a fost acordat cercetătorilor Jean-Pierre Sauvage, de la Universitatea din Strasbourg, Franţa, lui Sir J. Fraser Stoddart, de la Universitatea Northwestern, Evanston, Illinois, Statele Unite ale Americii şi lui Bernard L. Feringa, de la Universitatea din Groningen, Olanda, pentru proiectarea şi producţia de maşini moleculare sau nanomaşini. Cercetătorii au dezvoltat molecule cu mişcări controlabile, care pot efectua o sarcină atunci când sunt alimentate cu energie.

Dezvoltarea tehnologiei computaţionale demonstrează modul în care miniaturizarea tehnologiei (sau nanotehnologia) poate duce la o revoluţie. Laureaţii Premiului Nobel în Chimie din 2016 au miniaturizat maşini şi au împins astfel domeniul chimiei către o nouă dimensiune.

Se încheia astfel Seria Premiilor pentru Ştiinţele Naturii.

Ceremoniile se vor muta vineri în Norvegia pentru decernarea Nobelului pentru Pace, iar săptămâna viitoare vor fi anunţate cele pentru Economie şi Literatură.

Comentarii

Ultimă oră