Începute anul trecut şi reluate în primăvara acestui an, lucrările de modernizare a porţiunii din judeţul nostru a DN 73 avansează într-un ritm alert, cel puţin aşa susţine Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov.

  Reprezentanţii direcţiei anunţat că „în localitatea Cristian s-au aşternut straturi noi de asfalt şi se lucrează în continuare la amenajarea parcărilor de la marginea drumului”.

  Drumarii au anunţat că în această perioadă se lucrează şi la sectorul cuprins între Râşnov şi Bran, acesta fiind şi cel mai dificil segment din judeţul Braşov.

  „Sectorul în cauză are aproximativ 8 kilometri, iar în prezent sunt «deschise» 4 segmente a câte 500 de metri fiecare. S-a optat pentru realizarea lucrărilor pe segmente scurte, pentru a afecta cât mai puţin traficul rutier. Pe acest sector al DN 73 s-au demontat în primă fază vechile dale de beton, care sunt deteriorate, iar acum se lucrează la refacerea straturilor de la baza a drumului. Toate lucrările sunt atent testate şi controlate de specialişti, astfel încât să nu apară probleme”, a declarat purtătorul de cuvânt al DRDP Braşov, Robert Elekes.

  În același mod şi anul trecut, când s-au realizat casetele de lărgire între localităţile Braşov şi Cristian, s-a lucrat tot pe segmente scurte, fiecare dintre ele având o lungime de 500 m.

  Contractul pentru modernizare a DN 73 (Braşov - Piteşti), cu o lungime totală de 103,25 km, a fost semnat în anul 2011, valoarea totală a investiţiei fiind de 275,6 milioane lei.

  Pentru implementarea acestui proiect, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a obţinut o finanţare nerambursabilă europeană, prin Programul Operaţional Sectorial Transporturi 2007 – 2013. Lucrările ar fi trebuit să fie gata în 31 decembrie 2015, pentru ca proiectul să se încadreze în ciclul bugetar european 2007 – 2013, însă acest termen nu a fost respectat, motiv pentru care investiţia a fost „fazată”, finanţarea fiind acum asigurată prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014 – 2020.

    Potrivit datelor disponibile pe site-ul CNAIR stadiul fizic al lucrărilor de modernizare a DN 73 este de 32 %, iar noul termen estimat pentru finalizarea lucrărilor este luna decembrie a anului viitor (2019).

  Lucrările sunt executate de Asocierea Azvi SA - Straco Grup SRL - Piomar Development – Tractebel.