Sari la conținut

S-au împlinit 113 ani de când avem în farmacii aspirina

sau-implinit-113-ani-de-cand-avem-in-farmacii-aspirina

10 octombrie 1903. Compania Bayer a pus în vânzare aspirina.

Aţi simţit vreodată că vă doare capul rău de tot? Iar cand v-aţi plâns la cei din jur, toţi v-au trimis să luaţi o aspirina? De 113 ani e posibil acest lucru!


  Astăzi se implinesc 113 ani de când putem folosi aspirina. În 10 octombrie 1903, Compania Bayer a pus în vânzare pentru prima dată aspirina.

Aspirina, mai precis acidul acetilsalicilic, este un medicament antiinflamator foarte folosit în lumea întreagă.

Toată lumea îi spune acum, simplu „aspirină”. Puţină lume mai bagă în ziua de azi în seamă faptul că de fapt denumirea corectă este „acid acetilsalicilic”.

Numele de „Aspirin” reprezintă de fapt denumirea sub care compania Bayer din Germania a produs pentru prima dată acest medicament. Astăzi, termenul este folosit în mod curent pentru desemnarea acestui medicament, incluzând chiar variantele care nu sunt produse de Bayer. Există însă țări în care cuvântul Aspirin se referă numai la versiunea produsă de Bayer - făcându-se delimitatrea clară; orice altă versiune a medicamentului purtând numele de „acid acetilsalicilic”.

Formele primitive ale aspirinei au folosite din vechi timpuri. Hipocrate, medicul grec după care s-a numit jurământul lui Hipocrate, a scris în secolul al V-lea î.Hr. despre o pudră amară extrasă din scoarța de salcie care avea puterea de a ușura durerile și de a reduce febra. Acest remediu era menționat în texte antice din Sumer, Egipt și Asiria. De asemenea, amerindienii foloseau scoarța de salcie pentru a ușura durerile de cap, febra, durerile de mușchi și reumatismul. Preotul Edmund Stone, din Chipping Norton, Anglia, a notat în 1763 că scoarța salciei este un remediu eficace împotriva febrei.

Extractul activ al scoarței, numit salicină, după numele latin pentru salcia albă ( Salix alba ), a fost izolat în forma sa cristalină în 1828, de către farmacistul francez Henri Leroux și chimistul italian Raffaele Piria, care au reușit să separe acest acid în forma sa pură. Salicina este foarte acidă când este într-o soluție apoasă saturată, având un nivel pH de 2,4, de aici numele de acid salicilic.

În 1839 s-a observat că acidul salicilic cauza probleme digestive, cum ar fi, de exemplu, iritarea stomacului sau diaree.

În 1897, un cercetător de la compania Friedrich Bayer, din Germania, a înlocuit una dintre grupele funcționale hidroxil din acidul salicilic, cu o grupă acetil, care reducea semnificativ efectele negative. Acesta a fost primul medicament de sinteză și începutul industriei farmaceutice.

Compania Bayer, din Germania, a pus pentru prima dată în vânzare noul medicament în ziua de 10 octombrie 1903.

Aspirina are multe efecte deja binecunoscute, dar încă i se mai descoperă noi proprietăţi.

Astăzi, oamenii duc o viață mult mai uşoară şi mai „fără dureri de cap”, pentru că lumea moderna are şi aspirina de oferit.

Comentarii

Ultimă oră