Sari la conținut

Sâmbătă, expoziţie grafică: „Scheiul, de la imagine la document”

sambata-suntem-invitati-la-o-expozitie-grafica-scheiul-de-la-imagine-la-document

Pe 22 octombrie suntem invitaţi la o expoziţie grafică: „Scheiul, de la imagine  la document”.

Sâmbătă, la ora 12,00, la Galeria „Hestia” din Poarta Şchei nr. 12, braşovenii vor avea ocazia să vadă cum arăta Şcheiul pe vremuri, în imagini grafice realizate de prof. Eugen Moga.

Expoziţia „Scheiul, de la imagine la document” reuneşte 26 de lucrări care înfăţişează oameni şi locuri din cel mai vechi cartier al Braşovului.

Unele desene au fost realizate în zilele noastre, altele reproduc imagini vechi de 150 de ani.

Eugen Moga, pasionat cercetător al istoriei şcheiene, a adunat sute de fotografii şi gravuri cu valoare de document istoric. Pentru că unele fotografii nu pot fi expuse, fiind cu drept de autor, iar altele sunt prea deteriorate, graficianul le-a salvat în desene, ca toată lumea să se poată bucura de aceste comori. Sunt imagini autentice, unicat, înfăţişând case, străzi, locuri istorice, oameni. Cele mai vechi surse după care a realizat desenele datează din 1861.

„De câte ori privesc în adîncul sufletului, simt nevoia să las o urmă a existenţei mele pe aceste meleaguri. Iar modul meu de exteriorizare spirituală a fost grafica. Cred că grafica poate înfăţişa cu minuţiozitate caracteristicile vechiului cartier, atât artistic, cât şi documentar. Lucrând după fotografii vechi sau direct în teren, am căutat să creez o imagine omogenă asupra locurilor, printr-o unitate de prezentare. Pentru astfel de teme trebuie neapărat să surprinzi ce îţi dictează conştiinţa, pentru a înfăţişa cinstit prezenţa acelor timpuri, adevărate repere istorice. Desenele mele sunt realizate într-o manieră aparte, care conferă noi abordări stilistice, cu detalii haşurate într-un mod aparent haotic”, explică prof. Moga, deopotrivă artist, cercetător şi scriitor. Multe dintre aceste desene vor ilustra viitoarea sa carte.

Sursa: monitorulexpres.ro

Comentarii

Ultimă oră