Sari la conținut

Sâmbătă, se deschide oficial „Muzeul din Şcoală”, la Şirnea

sambata-se-deschide-oficial-muzeul-din-scoala-de-la-sirnea

Braşoveni, dar şi turişti sunt aşteptaţi sâmbătă, 30 iunie 2018, de la ora 12.00, la Şcoala Gimnazială din Şirnea, pentru vernisarea expoziţiei temporare realizată în cadrul proiectului cultural „Muzeul din şcoală – proiect de valorificare a colecţiei «Nicolae Frunteş» şi a moştenirii culturale comunitare din Şirnea”.

Expoziţia este organizată în Şcoala Gimnazială din Şirnea şi cuprinde piese din costume tradiţionale; artă tradiţională în lemn – obiecte gospodăreşti sau pastorale; ceramică tradiţională; mobilier ţărănesc şi decoraţiuni de interior din gospodăria tradiţională; trofee olimpice; echipament sportiv ţărănesc; memorialistică; artă contemporană; portrete ale unor locuitori din Şirnea anului 2018.

Expunerea reflectă personalitatea întemeietorului Nicolae Frunteş şi se doreşte a fi o modalitate concretă de valorificare în scop turistic-social a moştenirii culturale reprezentate de colecţia sătească din Şirnea.

Urmele trecutului se mai păstrează în memoria oamenilor și în muzee. Dacă oamenii se sting și nu transmit, altora, memoria propriului trecut, atunci urmele dispar. În Șirnea, ca în multe alte sate din România, memoria oamenilor s-a stins sau a plecat, cu ei, pe alte meleaguri. Din fericire, o idee a profesorului Nicolae Frunteș, apărută în urmă cu 50 de ani, a primit o nouă viață, iar MUZEUL DIN ȘCOALĂ prezintă obiecte definitorii pentru viața satului: furci de tors, vase din lemn folosite pentru prelucrarea laptelui, unelte metalice folosite pentru exploatarea lemnului, obiecte din ceramică.

 La Șirnea, organizarea expoziției a fost o provocare deoarece au trebuit respectate atât unele reguli minime ale muzeologiei, cât și condițiile impuse de un spațiu care a fost creat pentru a fi școală. În plus, atunci când a fost gândită expoziția s-au căutat soluții care să sugereze personalitatea întemeietorului Nicolae Frunteș.

Proiectul „Muzeul din Şcoală” este derulat de Muzeul Casa Mureşenilor Braşov, alături de partenerii săi – Asociaţia PRO-Şirnea, Primăria Fundata şi Şcoala Gimnazială Fundata.

 Vernisajul expoziției temporare „MUZEUL DIN ȘCOALĂ” va avea loc sâmbătă, 30 iunie 2018, ora 12:00, la Școala Gimnazială din Șirnea.

Comentarii

Ultimă oră