Sari la conținut

Românii doresc să devină, în continuare, proprietari pe locuinţă

romanii-doresc-sa-devina-in-continuare-proprietari-pe-locuinta-

Doi din zece români vor să cumpere o locuinţă, aproape 40% fiind la prima achiţie de acest fel, în timp ce 41% au deja o locuinţă dar ar dori să se mute, iar restul intenţionează să cumpere cu scopul de a închiria proprietatea, potrivit unui studiu. Potenţialul pieţei rezidenţiale autohtone, reflectat concret în cererea de locuinţe, s-a intensificat în 2015 comparativ cu anul precedent. Astfel, 40,1% dintre cei chestionaţi au declarat că au o nevoie imobiliară activă, în creştere cu 4,2 puncte procentuale faţă de nivelul consemnat în 2014 (respectiv 35,9%). Avansul a fost generat aproape exclusiv de creşterea interesului pentru achiziţia de proprietăţi imobiliare, în vreme ce segmentul de închirieri a rămas relativ stabil, relevă un studiu de piaţă realizat de Imobiliare.ro.

Cercetarea a fost derulată în perioada 12 noiembrie - 10 decembrie 2015 şi a avut în vedere un eşantion reprezentativ al populaţiei utilizatorilor de internet din România, cu vârste de peste 18 ani, din judeţele Bucureşti-Ilfov, Timiş, Cluj, Braşov, Iaşi şi Constanţa. Dintre potenţialii cumpărători, 38,3% s-ar afla la achiziţia primei lor locuinţe, în timp ce 40,7% au deja o casă, dar îşi doresc una nouă. Nu în ultimul rând, restul de 21% ar vrea să cumpere un imobil pentru a-l închiria. Cât despre modalitatea de plată, o pondere importantă, de aproape 40% dintre respondenţii din această categorie, intenţionează să facă plata cash pentru imobilul vizat, în timp ce aproximativ 60% declară că vor contracta un credit bancar.

În locuinţele ce urmează a fi achiziţionate vor locui cu precădere cupluri sau familii tinere, formate din două (46,5% din cazuri) sau trei persoane (26,6%). Astfel, doar 11,8% dintre cei intervievaţi urmează să locuiască singuri în imobilul cumpărat, iar 10,5% au patru sau mai mulţi membri în familie. În 4,6% dintre noile locuinţe nu va locui nimeni. Sursa www.mediafax.ro.

Comentarii

Ultimă oră