Sari la conținut
romania-trece-duminica-la-ora-de-iarna

Trecerea la ora de iarnă 2017 are loc în noaptea dintre 28 octombrie și 29 octombrie 2017 (sâmbătă spre dumincă), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineții de 29 octombrie 2017 să devină ora 3:00.

Practic, noaptea de sâmbătă spre duminică, 28/29 octombrie, va câștiga o oră în plus. Prin urmare duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.


  Trecerea la ora de iarnă înseamnă ca vom dormi mai mult cu o oră, ceasurile fiind date înapoi.

Schimbarea orei în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii octombrie este aplicată de România din 1932, mecanismul fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume. În Europa, doar Islanda, Rusia şi (mai nou) Turcia nu aplică această măsură.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4:00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinaţie.

..................................................................................................................................................

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate însă efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program, susțin specialiștii.

Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, schimbarea orei poate perturba ceasul biologic. Pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Trecerea la ora de iarnă poate declanșa scăderea vigilenței și chiar oboseală accentuată. Studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală. Potrivit unei cercetări efectuate de oamenii de știință, numărul de sinucideri este mai mare în primele săptămâni după trecerea la ora de iarnă față de restul anului.


   Studiile cercetătorilor au evidenţiat o serie de efecte negative ale trecerii la ora de iarnă, printre care se numără:

- irascibilitatea, tulburarile de somn şi creșterea nivelului de stres

- perturbarea rutinei zilnice, care ne ajută să fim organizaţi şi să ne dozăm energia corespunzător

- instalarea asteniei de toamnă

Comentarii

Ultimă oră